open-navfaktor-logo
search
Nagorno Karabah
Šta se dešava na granici Evrope i Azije: Armenci napali naselja u Azerbejdžanu i tako nastavili sukob koji je počeo još 1988.
Sjevernoatlantski savez (NATO) pozvao je na prekid sukoba na liniji razgraničenja između Azerbejdžana i Armenije, javlja Anadolu Agency (AA). Specijalni izaslanik generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga za Kavkaz i Centralnu Aziju James Appathurai saopćio je da je NATO zabrinut zbog sukoba u Nagorno Karabahu.  
27.09.2020. u 17:27
get url
text

- U sukobima je bilo i civilnih žrtava. Strane trebaju hitno obustaviti sukobe - poručio je Appathurai.

Ističući da se vojnim putem ne može riješiti kriza u toj regiji, Appathurai je pozvao na pokretanje mirovnih pregovora.

VEZANI TEKST - Armenske snage izvele nove napade na naseljena mjesta i položaje azerbejdžanske vojske

- NATO podržava mirovne napore OSCE-ove Minsk grupe - poručio je zvaničnik NATO-a.

Na liniji razgraničenja između Azerbejdžana, čije većinsko stanovništvo čine muslimani i Armenije, u kojoj dominiraju hrišćani, počeli su sukobi nakon što su armenske snage jutros izvele napade na azerbejdžanska naselja i vojne položaje u nekoliko regija. Pet članova jedne porodice ubijeno je u jednom od jutrošnjih napada koje su armenske snage izvele na Azerbejdžan.Tužilaštvo Azerbejdžana saopćilo je da je pet članova jedne porodice ubijeno, a još 19 osoba ranjeno u armenskom napadu na kuće u selu Kasaltiju, u distriktu Naftalanu.

Zvaničnik Ureda predsjednika Azerbejdžana Hikmet Haciyev saopćio je da su vlasti te zemlje proglasile ratno stanje u 19 provincija i distrikta, uključujući i glavni grad Baku. U skladu s odlukom donesenom na vanrednom sastanku, državljanima Azerbejdžana i strancima u toj zemlji bit će djelomično i privremeno ograničena određena ustavna prava i slobode, te imovinska prava.

 Ratnim stanjem se predviđa uvođenje i policijskog sata u određenim vremenskim intervalima u pojedinim regijama. Armenske snage su u jutarnjim satima izvele napad na naselja u Azerbejdžanu što je dovelo do sukoba. Azerbejdžanska vojska je pokrenula protunapad, te oslobodila pojedina područja od okupacije.

VEZANI TEKST - Aliyev: Pokajat će se oni koji pokušavaju zastrašiti Azerbejdžan

Inače, historija sukoba Armenije i Azerbejdžana duga je više od tri decenije. Naime, prvi okšaj vojni snaga dvije države desio se još 1988. godine, a sve zbog zahtjeva Armenaca za nezavisnošću regije Nagorno –Karabah koja je sastavi dio Azerbejdžana. Rat je trajao od 1992. do 1994. i epilog je išao u prilog Armencima koji od tada u najvećoj mjeri kontrolišu Nagorno – Karabah. Rat je odnio 30.000 života, a million ljudi je raseljeno.

Samoproglašenu nezavisnost regije Nagorno- Karabah niko nije priznao u svijetu. Pregovori nisu urodili polodom, pa su ove godine sukobi obnovljeni. Kontakt linija dugačka oko 200 kilometara, razdvaja armenske i azerbejdžanske snage, a prema mjerenju Međunarodne krizne grupe, od 2015. godine na ovom prostoru zabilježena su 272 incidenta. Najmanje 236 osoba je ranjeno i ubijeno u tom periodu ne računajući 200 preminulih tokom sukoba 2016. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.