open-navfaktor-logo
search
Politika i ekonomija
Straha od rasta cijena: Njemačka nije dala dozvolu za ruski gasovod Sjeverni tok 2
Cijene prirodnog gasa u Evropi porasle su u utorak nakon što je Njemačka potvrdila da je obustavila proces certificiranja kontroverznog novog ruskog gasovoda pod nazivom Sjeverni tok 2.
16.11.2021. u 21:03
get url
text
Njemačka
Njemačka

Njemački regulator energetskog tržišta rekao je u saopćenju da ne može certificirati Sjeverni tok 2 kao neovisnog operatera jer je firma sa sjedištem u Švicarskoj, a ne u Njemačkoj.

- Nakon temeljitog pregleda dokumentacije, (regulator) je zaključio da bi bilo moguće certificirati operatera gasovoda Sjeverni tok 2 samo ako je taj operater organiziran u pravnom obliku prema njemačkom zakonu - dodaje se.

Cijene gasa drastično rastu
 
Cijene gasa na evropskoj berzi porasle su za 10 posto, čime su porasli problemi za preduzeća i domaćinstva koja već plaćaju mnogo veće račune. Vodeći trgovci energentima upozorili su na rizik od nestanka struje u Evropi u slučaju hladnije od prosječne zime.

Evropska unija dobija oko 40 posto svog prirodnog gasa iz Rusije. Sjeverni tok 2, koji zaobilazi Ukrajinu i povezuje Rusiju direktno s Njemačkom, dovršen je u septembru uz dugogodišnje protivljenje zemalja uključujući Sjedinjene Države, koje su upozoravale da će pojačati utjecaj Moskve u Evropi.

Britanski premijer Boris Johnson izjavio je u ponedjeljak da je Evropska unija suočena s izborom između stajališta uz Ukrajinu ili odobravanja Sjevernog toka 2.

Njemačka odluka dolazi u vrijeme rastuće napetosti između Evropske unije i Rusije oko Ukrajine i migrantske krize na granici Bjelorusije i Poljske, piše CNN.

Rusija je ove godine negirala da uskraćuje gas Evropi kako bi stekla političku polugu, ali potpredsjednik vlade Alexander Novak rekao je prošlog mjeseca da bi "rani završetak certificiranja" za Sjeverni tok 2 pomogao "hlađenju trenutne situacije".

Cijene prirodnog gasa ove su godine skočile širom Evrope, gdje gorivo igra ključnu ulogu u proizvodnji električne energije i grijanju domova. Vodeći stručnjaci u industriji već su upozoravali na opasnost od nestašice ove zime.

- Iskreno govoreći, trenutno nemamo dovoljno gasa i ne skladištimo gas za zimsko razdoblje - rekao je Jeremy Weir, izvršni direktor Trafigura, kompanije za trgovinu energijom, na konferenciji koju je organizirao Financial Times.

Ukrajina upozorila na trikove Gazproma

Ukrajina je pozdravila odluku Njemačke da obustavi proces odobravanja. Ali pozvala je Zapad da ne nasjeda na ono što je nazvano "Gazpromovim trikovima" u najavi osnivanja njemačke podružnice.

- Ovo je ismijavanje evropskih pravila. To ne odgovara ni duhu ni slovu evropskog zakonodavstva o certifikaciji gasovoda - rekao je Yuriy Vitrenko, izvršni direktor ukrajinske državne energetske kompanije Naftogaz.

Pozvao je američke vlasti da uvede sankcije operateru Sjeverni tok 2, koje bi trajale dok Rusija ne prestane koristiti gas kao oružje i postupi u skladu s Evropskim pravilima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.