open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo BiH
Subotić i Skoko te firma Halilović International optuženi za pranje 407.000 KM
Podignuta je optužnica za pranje novca u iznosu 407.000 KM, od kojih su dvije fizičke i jedna pravna osoba, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.
06.10.2021. u 12:28
get url
text

Optuženi se terete da su tokom 2019. godine počinili finansijski kriminal, povezanim nezakonitim transakcijama kroz više zemalja, uključujući SAD, Njemačku, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju podigao je optužnicu protiv Aleksandra (Goran) Subotića, rođenog 1990. godine u Bosanskoj Gradiški, državljanin BiH, Josipa Skoke, rođenog 1986. godine u Požegi u Hrvatskoj, ranije osuđivan, državljanin BiH i Hrvatske, te pravne osobe Halilović International d.o.o. Tuzla, sa sjedištem u Tuzli, koju je osnovao Aleksandar Subotić, koji je direktor i ovlaštena osoba za raspolaganje sredstvima poduzeća.

- Optuženi se terete, da su tokom 2019. godine, djelujući zajedno i u dogovoru, u namjeri prikrivanja stvarnog izvora i prirode novca u iznosu 473.047,21 KM znajući da je stečen počinjenjem krivičnih djela u inozemstvu (SAD), počinili niz nezakonitih radnji, kako bi navedeni novac prisvojili i stavili u legalan platni promet u BiH posredstvom trećeoptužene pravne osobe - preduzeća Halilović International d.o.o. Tuzla - navodi se u saopćenju.

U optužnici se navodi da su optuženi novac koji je poticao od jednog poduzeća u SAD-u koje djeluje u sastavu firme iz Njemačke, zadobili na nezakonit način počinjenjem prevare i krivotvorenja u finansijskom poslovanju, u više navrata transferirali na različite račune osoba u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, te vršili fiktivne promete robe i nezakonite izmjene ulagačkih sredstava pojedinih preduzeća, sve sa ciljem da novčani iznos transferiraju u BiH, kako bi s njim dalje nezakonito raspolagali.

Ova optužnica rezultat je opsežne međunarodne istrage finansijskog kriminala i pranja novca u kojoj je sudjelovalo Tužilaštvo BiH, a 407.918,88 KM privremeno je blokirano u Bosni i Hercegovini, na zahtjev Tužilaštva BiH, a naredbom Suda BiH.

Optuženi se terete da su po prethodnom dogovoru, novac za koji su znali da je pribavljen krivičnim djelom, primili, raspolagali njime, vršili prijenos i na drugi način prikrili ili pokušali prikriti njegovu prirodu, a takav novac je pribavljen počinjenjem krivičnog djela u inozemstvu, čime su počinili krivično djelo pranje novca. 

Navode optužbe Tužilaštvo BiH će dokazivati pozivanjem 16 svjedoka, među kojima i strane državljane navedenih zemalja, pozivanjem stručnog vještaka te prilaganjem veće količine dokaznog materijala.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.