open-navfaktor-logo
search
Vjetar od 270 km/h
Supertajfun na putu da pogodi centralne i istočne japanske regije
Iz Meteorološke službe Japana prognozirali su da će tajfun Hagibis između subote i nedjelje pogoditi obalu u području Tokija
10.10.2019. u 08:40
get url
text

Japan se sprema za supertajfun koji se približava i tokom vikenda bi trebao pogoditi centralne i istočne regije, a procjenjuje se da bi poplave izazvane kišom i jaki vjetrovi mogli izazvati značajnu materijalnu štetu.

Tajfun Hagibis donio je vjetrove brzine do 270 kilometara na sat i jače udare u blizini otoka Chichi u Tihom okeanu, oko 1.000 kilometara od južne obale Tokija. Kretao se prema sjeveru brzinom od 20 km/h i očekuje se da će oslabiti zbog hladnije vode dok se približava glavnom japanskom otoku Honshu.

Iz Meteorološke službe Japana objavili su da je tajfun Hagibis ekvivalent uragana kategorije pet, te su prognozirali da će između subote i nedjelje pogoditi obalu u području Tokija. Također, pozvali su ljude da preduzmu mjere predostrožnosti kako bi izbjegli potencijalnu opasnost po život. Dodali su da su na centralnoj pacifičkoj obali Japana u petak mogući jaki pljuskovi, dok bi visoki valovi i plima mogli izazvati poplave.

Avioprevoznici i operatori željezničkih usluga predviđaju da će biti poremećaja u saobraćaju. Zbog Hagibisa organizatori Svjetskog prvenstva u ragbiju već su otkazali dvije utakmice koje su se trebale igrati u subotu. U četvrtak su objavili da se otkazuju susreti Engleska – Francuska u Yokohami i Novi Zeland – Italija u Toyodi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.