Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u srijedu da je naredio ministru finansija Stevenu Mnuchinu da "znatno poveća sankcije" nametnute Iranu, usred eskaliranja napetosti između Washingtona i Teherana.

Nije saopćio dodatne detalje o tom potezu, koji je uslijedio nakon napada na naftne objekte u Saudijskoj Arabiji, za koje su neki američki dužnosnici okrivili Iran, javlja Reuters.

Iranski vrhovni vođa ajatolah Seyyed Ali Khamenei ponovio je u utorak konsenzus svih dužnosnika Islamske Republike Iran da neće voditi pregovore na bilo kojom nivou sa Sjedinjenim Državama.

- Cilj iza ponavljanja zahtjeva SAD-a za pregovore s Iranom je nametnuti svoju volju i dokazati maksimalan pritisak na iransku naciju - rekao je ajatolah Khamenei na sastanku u Teheranu, prenosi IRNA.

Dodao je da "politika maksimalnog pritiska iranskoj naciji ne vrijedi ni cent". 

Trumpova administracija rekla je da je nametala maksimalni pritisak na Iran kako bi ga prisilila da sjedne za pregovarački stol.

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif rekao je da je američka administracija napustila pregovarački stol povlačenjem iz Međunarodniog nuklearnog sporazuma (JCPOA).