open-navfaktor-logo
search
Preventiva protiv korone
Trump rekao da pije lijek za malariju, američki doktor poručuje: To može biti opasno
Američki predsjednik Donald Trump kazao je kako uzima hidroksiklorokin, lijek za malariju za kojim je posegnuo, uprkos upozorenjima oko njegove upotrebe, kao preventivom protiv zaraze koronavirusom.
19.05.2020. u 08:08
get url
text

- Uzimam ga već sedmicu i po. Jednu tabletu dnevno - rekao je novinarima Trump.

Američki predsjednik ovo je obznanio dajući izjave novinarima tokom susreta s predstavnicima ugostiteljske branše s kojima je razgovarao o učincima koronavirusa.

Prije nekoliko sedmica Trump je promovirao ovaj lijek kao potencijalni lijek za koronavirus, no studije koje su poslije toga napravljene pokazale su da ne pomaže u liječenju zaraze COVID-19.

Trump (73), koji se dnevno testira na koronavirus, kazao je da je pitao liječnika Bijele kuće je li uredu da uzima taj lijek, a ovaj mu je odgovorio: "Ako to želite."

Ovo otkriće uslijedilo je istovremeno s objavom američke laboratorije Moderna Inc da je ostvario napredak u pronalaženju moguće vakcine za koronavirus. Jedini lijek koji se do sada smatra potencijalnim lijekom za zarazu je Remdesivir, lijek koji je rezerviran samo za bolničke pacijente.  

Netom poslije Trumpove objave TV kanal Fox News je intervjuirao dr. Boba Lahitu, koji je upozorio ljude da ne uzimaju hidroksiklorokin. 

- Nismo ustanovili nikakav učinak - kazao je Lahita.

I Uprava za hranu i lijekove izdala je upozorenje u vezi s upotrebom ovoga lijeka, u kojemu se navodi da postoje izvještaji koja svjedoče o pojavi ozbiljnih problema srčanog ritma kod pacijenata s COVID-19 koji su tretirani hidroksiklorokinom, objavio je Index.hr.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.