open-navfaktor-logo
search
Pojasnio novinarima
Trump: SAD je ubio Soleimanija jer je htio raznijeti američku ambasadu
Uhvatili smo totalno čudovište i izveli ga van, a to se trebalo dogoditi davno, rekao je Trump novinarima u Bijeloj kući
10.01.2020. u 08:13
get url
text

Američki predsjednik Donald Trump ustvrdio je da je SAD ubio iranskog vojnog komandanta Qassema Soleimanija jer je htio raznijeti američku ambasadu, te je njegovu likvidaciju pretvorio u dio svoje predizborne kampanje.

- Uhvatili smo totalno čudovište i izveli ga van, a to se trebalo dogoditi davno. Učinili smo to jer su htjeli raznijeti našu ambasadu - rekao je Trump novinarima u Bijeloj kući.

Također je kazao da je SAD izveo smrtonosni napad dronom na Soleimanija jer je sudjelovao u orkestriranju raketnog napada proiranske milicije na američku vojnu bazu u Iraku u decembru. 

Trump je likvidaciju glavnog iranskog generala uključio i u svoju predizbornu kampanju, izjavivši na skupu u Toledu u saveznoj državi Ohio da je njegova smrt spasila američke živote.

- Prošle sedmice Sjedinjene Države ponovno su poduzele hrabre i odlučne akcije kako bi spasile američke živote i ostvarile američku pravdu - rekao je hiljadama svojih pristalica.

Trumpovo pojavljivanje u Toledu bio je njegov prvi predizborni skup za izbornu godinu 2020, što je znak koliko je Ohio kritična država prema njegovom osvajanju drugog četverogodišnjeg mandata sljedeće godine u novembru. Trump je 2016. godine pobijedio u Ohiju za 8 postotnih bodova, prenosi Reuters.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.