Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan kazao je kako njegov američki kolega Donald Trump ulaže iskrene napore u rješavanju problema između Turske i SAD-a koji se temelje na obostranom poštovanju i nacionalnim interesima. 

U saopćenju Ureda za komunikacije navodi se kako je Erdogan s novinarima razgovarao na povratku iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Tokom posjete SAD-u razgovarano je o dešavanjima u Siriji, sporazumu postignutom sa SAD-om 17. oktobra, borbi protiv terorizma, uspostavljanju sigurne zone u Siriji, programima S-400, Patriot i F-35.

- Mogu reći da Trump ulaže iskrene napore u rješavanju problema, uz obostrano poštovanje i nacionalne interese - rekao je Erdogan.

Dodao je i kako krugovi usmjereni protiv Trumpa nastoje pokvariti odnose dvije zemlje.

- To je ujedno osnovni razlog zbog čega je u Predstavničkom domu Kongresa prošao nacrt odluke o uvođenju sankcija Turskoj u vezi sa događajima iz 1915. godine - kazao je Erdogan.

Ističući kako je Trumpa i senatore na sastancima u Bijeloj kući detaljno informisao o armenskom pitanju i dešavanjima iz 1915., Erdogan je kazao da im je naglasio da je politizacija historijskih događaja velika greška.
Erdogan je s pet senatora koje je pozvao Trump razgovarao i o situaciji u Siriji i naglasio da je YPG teroristička organizacija.

Razgovarano je i o S-400.

- Trumpu sam rekao da smo spremni kupiti Patriot. Podsjetio sam ih i da mi nismo kupci za program F-35 nego partneri. Mi imamo drugu najveću vojsku u NATO-u. Imamo i snažne odnose s Amerikom. Ali, naši nacionalni interesi i suverena prava traže raznolikost odbrambenih resursa. Rekli smo, važno nam je da imamo S-400 među svojim odbrambenim sistemima. Možemo kupiti i Patriot ukoliko ćete ga prodati po povoljnim uslovima - kazao je Erdogan.

Erdogan je govorio i o dokumentu CIA-e o teroristi Ferhatu Abdiju Sahinu kodnog imena ”Mazlum Kobani“.

 - CIA je našoj obavještajnoj službi poslala dokument o tome kakav je terorist Ferhat Abdi Sahin. I mi im kažemo: Gledajte, mi ne govorimo, CIA je vaša obavještajna služba, dajemo vam njen dokument - rekao je Erdogan.

Turski predsjednik je podsjetio kako je razgovarano i o terorističkoj organizaciji Fetullahci (FETO) i poručio da će Turska nastaviti razgovore o toj temi i pratiti ove procese.