Krijumčarenje ljudi

Turčin i Iračanin za 4.000 KM vozili migrante do hrvatske granice

Objavljeno: 16.08.2019. u 10:17

Optužnica ih tereti da su za novčanu naknadu krijumčarili ilegalne migrante preko teritorije BiH, među kojima i malodobne osobe

FOTO: ILUSTRACIJA

Tužilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Murata Erbila (51) iz Arbila u Iraku, državljanina Turske i Iraka (nalazi se u pritvoru) i Sahina Sefe (26), rođenog u Samsunu u Turskoj, saopćeno je jutros iz Tužilaštva.

Oni se terete da su na području BiH, tokom 2019. godine, djelujući u međusobnom dogovoru i koordinaciji, vršili nezakonito krijumčarenje ilegalnih migranata, uglavnom državljana Iraka, koji su ilegalno ušli u Bosnu i Hercegovinu, te nisu imali važeće dokumente za boravak u BiH.

U optužnici se navodi da su optuženi postupali protivno članu 6. Protokola protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i zračnim putem kojim se dopunjuje Konvencija UN-a protiv transnacionalnog i organiziranog kriminala, a sa ciljem da za sebe ostvare nezakonitu imovinsku korist.

Terete se za krijumčarenje najmanje 15 ilegalnih migranata, u tri navrata, koje su za novčane iznose koji su dosezali i 4.000 eura, prevozili preko teritorije BiH u pravcu granice sa Hrvatskom, u čemu su ih otkrili i spriječili policajci SIPA-e.

Optužnica, koja ih tereti za krijumčarenje ljud, proslijeđena je na potvrđivanje Sudu BiH.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije