open-navfaktor-logo
search
INFOGRAFIKA
Turska je 67 godina vrijedna članica NATO-a
Republika Turska je članicom NATO-a postala 1952. godine i među pet je članica koje ponajviše doprinose u aktivnostima tog saveza
22.07.2019. u 16:45
get url
text

 Republika Turska je već 67 godina članica Sjevernoatlantskog saveza (NATO) i spada u red članica koje ponajviše doprinose u aktivnostima te međunarodne organizacije s vojno-političkim karakteristikama, javlja Anadolu Agency (AA).

Turska je među pet država najaktivnijih članica u misijama i aktivnostima NATO-a, a i Komanda kopnenih snaga saveznih snaga je u Turskoj. Misije u Afganistanu, Kosovu i Iraku uključuju i turske snage.
NATO je osnovan 1949. godine, a zemlje osnivači bile su Belgija, Kanada, Danska, Francuska, Velika Britanija, Island. Italija, Luksemburg, Holandija, Norveška, Portugal i SAD.

Trenutno NATO broji 29 članica, a Turska i Grčka su članice tog saveza postale 1952. godine. Njemačka se priključila tri godine kasnije, a Španija 1982. Češka Republika, Mađarska i Poljska su primljene u članstvo u NATO-u 1999. godine, a Bugarska, Estonija, Latvija, Litvanija, Rumunija, Slovačka i Slovenija su im se pridružile 2004. godine. Hrvatska i Albanija su članice NATO-a postale 2009. godine, a prije dvije godine toj organizaciji se pridružila i Crna Gora.

Turska je među saveznicima koji su u proteklih 67 godina ponajviše doprinijeli u aktivnostima NATO-a. Turska vodi i aktivnu borbu protiv terorističkih organizacija PKK, PYD/YPG+PKK, ISIS, FETO i nalazi se na glavnom frontu borbe protiv terorizma kao jedne od najvećih prijetnji NATO-u.

Turska je među pet članica NATO-a po doprinosu u misijama

Kao jedna od pet najaktivnijih članica Turska doprinosi u aktivnostima saveza sa 1.100 vojnika. Ujedno, sa 90 miliona eura Turska je i osma članica sa najvećim izdvajanjem za potrebe NATO-a.

U mirovnoj misiji u Afganistanu Turska u Kabulu obnaša ulogu Zemlje okvira, baš kao što to čine i Njemačka, SAD i Italija. Uporedo s tim, Turska brine i za sigurnost na Međunarodnom aerodromu “Hamid Karzai“ i tu ulogu će obnašati do kraja tekuće godine. U NATO misiji u Afganistanu učestvuje 570 pripadnika Turskih oružanih snaga.

Turske snage veliki doprinos daju i u misiji KFOR koju NATO provodi na Kosovu, gdje je angažirano 280 pripadnika turskih snaga.

Važna je uloga Turske i u mirovnoj misiji u Iraku. Nakon Kanade, Turska je preuzela najviše obaveza u toj misiji, a i dalje tamo djeluje 30 pripadnika turskih snaga.

Turska mornarica i brodovi sudjeluju i u misijama na Sredozemnom moru, kao i u međunarodnoj borbi protiv ilegalnih migracija na Egejskom moru.

Turska je domaćin važnim kompleksima i preuzima vodeće uloge u radu NATO-a

Republika Turska preuzima i vodeće uloge u nekim aktivnostima NATO-a. U tom kontekstu, Turska će 2021. godine preuzeti liderstvo za Visoko spremne snage (VJTF) koje su veličine bataljona i predstavljaju preteču za Ojačane snage za odgovor (eNFR).

Turska je NATO-u dala veliki doprinos i time što je domaćin nekim važnim kompleksima i bazama.
Komanda kopnenih snaga NATO-a (LANDCOM) smještena je u Izmiru, a odbrambeni sistem NATO protiv balističkih projektila se nalazi u Malatyi.

NATO avioni AWACS mogu koristiti zračnu bazu u Bursi, a Turska je u svom zračnom prostoru u letu sipala gorivo u savezničke avione koji su učestvovali u operacijama protiv terorističke organizacije ISIS.
Turska doprinosi NATO-u i stavljanjem vlastitih aviona AWACS na raspolaganje.

Uporedo s vojnom, Turska daje veliki doprinos NATO-u i u civilnom smislu

Nacionalnim kapacitetima "Operacija za sklad na Crnom moru" i "Štiti Mediterana", Turska doprinosi odbrambenim kapacitetima i spremnosti NATO-a na tom planu.

Turska konstantno doprinosi i radu Druge grupe stalnih pomorskih snaga NATO-a (SNMG-2), kao i Druge grupe stalnih protuminskih snaga (SNMSMG-2).

Civilni eksperti Turske doprinose jačanju civilnih kapaciteta NATO-a, a Turska ima vodeću ulogu i u jačanju saradnje sa zemljama partnerima na Balkanu, Kavkazu i Srednjem istoku. Turska prednjači i u promociji implementacije politike otvorenih vrata NATO-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.