open-navfaktor-logo
search
Spektakularni vatromet
Turska obilježila 567. godišnjicu osvajanja Istanbula
Bogatim programom danas je u Turskoj obilježena 567. godišnjica osvajanja Istanbula, historijskog podviga osmanske vojske koju je predvodio sultan Mehmed Fatih II. 
29.05.2020. u 22:47
get url
text
Istanbul

Na današnji dan 1453. godine otomanska vojska zauzela je tadašnji Konstantinopolj, prijestolnicu Bizantskog carstva odnosno Istočnog Rimskog Carstva, a grad na Bosforu postao je prijestolnicom Osmanskog carstva. 

Kako je ranije i najavio turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, u okviru obilježavanja godišnjice proučena je kuranska sura El-Feth u Aja Sofiji, a upriličen je svečani defile čamaca sa zastavama kojim će na Bosforu biti odana počast sultanu Mehmedu Fatihu II. 

{$galerijaFotografija}

Svečani defile čamaca Bosforom je iz palate Huber pratio i turski predsjednik Erdogan. 

Erdogan je putem videokonferencije govorio na programu obilježavanja, a tom prilikom je podvukao kako generacije koje ne poznaju vlastitu kulturu ne mogu preživjeti. 

- Važno je da 567. godišnjicu osvajanja Istanbula obilježimo učenjem sure Feth i molitvom u Aja Sofiji, jer je to Fatihova oporuka - rekao je Erdogan. 

Podvukao je kako se nada da će na 600. godišnjicu osvajanja Istanbula, 2053. godine, novim generacijama ostaviti Tursku dostojnu "'Osvajača'". 

Erodgan je tokom obraćanja čitao i prevod odlomaka iz Kur'ana. U popodnevnim satima organizovano je učenje odlomaka iz Kur'ana ispred palate Topkapi te drugi performansi i koncerti vojnog orkestra. 

Upriličen je također i spektakularni vatromet u Istanbulu, kao i 3D mapping projekcija kojom je hronološki ispričan proces osvajanja Istanbula.

Istanbul, 567. godišnjica, 29.05.2020
1 od 10
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.