open-navfaktor-logo
search
Odgovor Ankare
Turska odbacuje saopćenje SAD-a: Umjesto iznošenja lažnih optužbi na račun Erdogana zaustavite Izrael
Ministarstvo vanjskih poslova Republike Turske u srijedu je u potpunosti odbacilo saopćenje Ministarstva vanjskih poslova (MVP) Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u kojem su iznesene optužbe na račun turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana za navodni antisemitizam.
19.05.2021. u 13:26
get url
text

U saopćenju, ministarstvo je pozvalo američku administraciju da uloži napore u zaustavljanje izraelskih napada na palestinske civile, umjesto iznošenja lažnih optužbi na račun turskog lidera.

Rečeno kako koncept antisemitizma ne bi smio služiti za prikrivanje izraelskih politika etničkog, religijskog i kulturološkog čišćenja.

MVP SAD-a u utorak je osudio navodne "nedavne antisemitske komentare predsjednika Erdogana u vezi s Jevrejima".

Erdogan je u ponedjeljak kritizirao Izrael zbog napada na civile u Gazi i džamiji Al-Aksi. Kritizirao je i to što SAD prodaje oružje Izraelu.

Optužujući Izrael da je "teroristička država" i da ugrožava Al-Quds (Jerusalem), kazao je i kako Izrael nemilosrdno napada civile u Gazi.

Erdogan je kazao i kako oni koji podržavaju postupke Izraela u Gazi, u historiji biti upamćeni kao saučesnici u ubistvima djece i zločinima protiv čovječnosti.

U napadima koje Izrael na Pojas Gaze izvodi od 10. maja, poginulo je najmanje 219 Palestinaca, među njima 63 djece i 36 žena, a ranjeno je 1.530 osoba, pokazuju podaci palestinskog Ministarstva zdravstva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.