open-navfaktor-logo
search
Neuspio podli plan
Turske snage spriječile napad PKK/YPG-a kamionom natovarenim bombama
Ministarstvo odbrane Turske saopćilo je da su turske snage pogodile i onesposobile kamion terorističke organizacije PKK/YPG natovaren bombama koji je trebao biti aktiviran u zoni operacije "Izvor mira" u Siriji, na području gdje su naseljeni civili.
25.06.2020. u 10:40
get url
text

U saopćenju Ministarstva odbrane Turske navodi se da PKK/YPG na sjeveru Sirije nastavlja sa provođenjem podlih i neljudskih planova usmjerenih prema nevinim civilima, tako što terorističkim napadima, slični onima koje izvodi ISIS, narušavaju mir i sigurnost stanovnika te prisiljavaju ljude iz regije na migracije.

Dalje se dodaje da su turske snage koje djeluju na tom području, kao garant mira i sigurnosti, preduprijedile mnoge napade i izdajničke planove terorističke organizacije.

- U posljednjem slučaju otkriven je kamion za koji je utvrđeno da je ilegalno prošao sjevernim dijelom magistrale M-4 u regiji gdje se provodi operacija 'Izvor mira'. Kamion, natovaren bombama, velikom brzinom kretao se prema području naseljenom civilima. Turske snage ispalile su pucnje upozorenja kako bi kamion stao. Uprkos tome, vozilo se nije zaustavilo i pokušalo je doći do područja na kojem se nalaze civili. Turske snage su potom, kako bi zaštitili civilno stanovništvo, protivoklopnim oružjem pogodile i onesposobile kamion - navodi se.

Ubrzo nakon što je vozilo pogođeno, eksplodirala je bomba za koju se smatra da je aktivirana daljinskim upravljačem. U saopćenju se navodi da su turske snage uspješnom i pravovremenom intervencijom osujetili još jedan krvavi napad terorista na nevine civile, čime je spriječena velika katastrofa.

Turska je od 2016. pokrenula tri uspješne antiterorističke operacija preko svoje granice na sjeveru Sirije kako bi spriječila stvaranje terorističkog koridora i omogućila mirno naseljavanje mještana. To su: "Štit Eufrata" 2016, "Maslinova grana" 2018. i "Izvor mira" 2019. godine. Turska cilja pripadnike terorističke organizacije PKK-a, kako na sjeveru Iraka, tako i u Siriji, koja je odgovorna za smrt desetina hiljada ljudi u Turskoj tokom posljednjih nekoliko desetljeća. YPG je sirijski ogranak terorističke organizacije PKK-a, a njeni članovi često pokušavaju da se infiltriraju na turske položaje kako bi počinili terorističke akte.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.