open-navfaktor-logo
search
Uspješna akcija
Turski MIT na sjeveru Iraka neutralizirao dvije teroristkinje PKK-a
U akciji Nacionalne obavještajne službe Turske (MIT) izveo uspješnu operaciju i na sjeveru Iraka neutralizirao pripadnice terorističke organizacije PKK-a Mahiye Acik i Roha Raci, koja je porijeklom iz Sirije.
30.06.2021. u 12:21
get url
text

Neimenovani sigurnosni izvor saopćio je da je akcija izvedena na bazi MIT-ovih saznanja da teroristička organizacija PKK/KCK šalje vodeće teroriste na južne obronke planine Kandil i u grad Suleymaniju.

MIT-ovi obavještajci su otkrili da čelnici terorističke organizacije PKK-a traže način da se iz kampova u Kandilu, Gari i Metini povuku na sigurnije mjesto jer su ti kampovi poprište odlučnih antiterorističkih akcija Turskih oružanih snaga.

MIT je pokrenuo akciju kako bi spriječio teroriste PKK-a da se infiltriraju u naseljena mjesta, a u toj operaciji je neutralizirana teroristkinja Mahiye Acik, kodnog imena Ada Imrali, koja je u redove terorističke organizacije PKK-a stupila 2014. godine.

Neutralizirana je i Roha Raci, kodnog imena Ekin Rojava. Ona je porijeklom iz Sirije i u redove PKK-a je pristupila 2015. godine.

PKK-a je separatistička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turskoj, Europskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Tokom višedecenijske terorističke kampanje protiv Turske, teroristi PKK-a ubili su najmanje 40.000 ljudi.

Planinske regije Kandil, Gara, Metina, Avasin-Basyan, Hakurk, Zap i Haftanin nalaze se na sjeveru Iraka i predstavljaju glavno gnijezdo terorističke organizacije PKK-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.