open-navfaktor-logo
search
Zastario sistem
Tuzla uvodi plaćanje parkinga putem mobilne aplikacije
Gradsko vijeće Tuzla je na današnjoj sjednici usvojilo izmjene i dopune Odluke o javnim parkiralištima kojom se omogućava uvođenje plaćanja parkinga putem mobilne aplikacije i SMS poruka.
30.05.2022. u 22:02
get url
text
Tuzla

Ovaj problem sa kojim su se svi građani, ali i turisti susretali dok su tražili parking, nervirali jer nisu imali sitan novac. 

- Jedan od problema u Tuzli jeste naplata javnog parkinga. Postojeći sistem naplate je zastario i nepraktičan je. Prateći tehnološke trendove i potrebe tržišta, u septembruna sjednici Gradskog vijeća predložio uvođenje jednog novog načina plaćanja parkinga, i to putem mobilne aplikacije, što predstavlja novitet u BiH koji je brži, jednostavniji, praktičniji, efikasniji i sigurniji - rekao je Anel Ibeljić, vijećnik u Gradskom vijeću Tuzla.

Prateći sve trendove koji bi građanima mogli olakšati u rješavanju ovog problema, Javno komunalno preduzeće Saobraćaj i komunikacije Tuzla, početkom marta 2022. godine pokrenulo je javnu nabavku koja će omogućiti plaćanje parking prostora putem mobilne aplikacije i SMS porukom, a koja bi u konačnici mogla biti u upotrebi već sredinom ljeta, navodi se u saopćenju Gradskog vijeća Tuzla.

- Bez obzira što mi na svakom parkiralištu imamo parking automate, jednostavno za tu uslugu treba i sitan novac, tako da kada se neki sastanak produži da ne moraju izlaziti na automat platiti nego mogu i putem platforme, odnosno aplikacije koja će biti u sklopu te platforme platiti tu uslugu. Ovaj vid naplate korisnicima omogućava jednostavnije plaćanje dok ih sistem upozorava na istek vremena. Vjerujem da će se ova investicija vrlo brzo isplatiti - kazao je Nedžad Malikić, direktor JKP Saobraćaj i komunikacije Tuzla.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.