open-navfaktor-logo
search
Vlada FBiH
U Bihaću potpisan sporazum za navodnjavanje poljoprivrednog zemljišta
Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić danas je u Bihaću prisustvovao potpisivanju Sporazuma o provedbi Projekta razvoja navodnavanja za podprojektno područje Bihać, što podrazumijeva područja Klokot - Papari i Bakšaiš.
09.04.2021. u 12:39
get url
text

Ovim sporazumom preciziraju se rokovi njegove provedbe, a osnovni ugovor za ovaj projekt potpisan je ranije.

Ukupna vrijednost projekta, kojeg finansiraju Svjetska banka i Federalno ministarstvo proljoprivrede, vodoprivrede i šumarsta, iznosi 1.988.265,91 KM, a treba omogućiti navodnjavanje 86,6 hektara na ovim lokalitetima.

Cilj je unaprijediti sistem navodnjavanja i tako pomoći poljoprivrednim proizvođačima.

Istaknuvši važnost i benefite koje donosi ovaj projekat, ministar Dedić je ukazao i na ostale projekte, kreditne linije, kao i evropska grant sredstva do kojih poljoprivrednici u Federaciji BiH mogu doći u saradnji s resornim ministarstvom, a što im uveliko može olakšati, ali i povećati proizvodnju.

Ministar je pozvao Gradsku upravu Bihaća da informiše poljoprivrednike na ovom području o programima za apliciranje za sredstva u Federalnom ministarstvu, zatim za povoljne kreditne linije Garantnog fonda pri Razvojnoj banci FBiH, te novom IFAD programu.

Inače, Bihać je jedna od deset lokalnih zajednica u Federaciji BiH obuhvaćenih projektom navodnjavanja poljoprivrednog zemljišta.

Sporazum su danas potpisali direktor Jedinice za implementaciju projekata Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Alojz Dunđer i gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.