Orkanski jugo

U Dubrovniku zabilježeni talasi viši od devet metara

Objavljeno: 31.10.2018. u 17:20

Hrvatski hidrografski instutut (HHI) u ponedjeljak je izmjerio rekordne talase u akvatoriju Rovinja, Splita, Ploča i Dubrovnika, a najviši, zabilježeni u Dubrovniku, bili su viši od devet metara

Najviši talas izmjeren je pokraj otočića Sv. Andrija

Talasi su izmjereni plutačama DWR MKIII 0.7m firme Datawell, prateći stanje u realnom vremenu i mjereći vrijednosti visine, perioda i smjera talasa, saopćio je u srijedu HHI.

Najviši talas izmjeren je u Dubrovniku, pokraj otočića Sv. Andrija, gdje je maksimalni talas dosegnuo 9,03 metara.

U akvatoriju Rovinja visina talasa iznosila je osam metara, u akvatoriju Splita izmjereno je 3,11 metara, a u akvatoriju grada Ploča maksimalna visina vala bila je 2,52 metra.

- Prikupljeni i obrađeni podaci doprinijet će povećanju stepena sigurnosti plovidbe u navedenim područjima te izradi sigurnosnih preporuka. Ovim se stvaruju pretpostavke sigurnog saobraćaja ljudi i roba hrvatskim dijelom Jadrana,privređivanje resursima mora i podmorja, odbrane i očuvanje okoline -navodi se u saopćenju HHI.

Izvor:   Fena

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije