open-navfaktor-logo
search
Širom zemlje
U Meksiku protesti novinara zbog ubistva troje kolega
Meksički novinari održali su u proteste širom zemlje kako bi osudili nedavna ubistva troje novinara, zahtijevajući da vlasti adekvatno odgovore na nasilje protiv njihovih kolega.
26.01.2022. u 09:06
get url
text

Ubistvo troje novinara u posljednje dvije sedmice izazvalo je ogorčenost među novinarima i aktivistima, koji su protestovali ispred zgrada institucija širom zemlje.

Novinarka Lourdes Maldonado ubijena je prošle nedjelje u svom automobilu ispred svog doma u gradu Tijuani. Nedavno je dobila spor protiv medijske kompanije Primer Sistema de Noticias (PSN), koju je godinama tužila za nepravedno otpuštanje. PSN je u vlasništvu Jaime Bonilla, biznismena i bivšeg guvernera njene matične države Baja California.

Sedmicu prije, 17. januara, Margarito Martinez Eskvivel, fotoreporter iz Tijuane, specijalizovan za kriminal i javnu bezbjednost u svom gradu, upucan je u glavu ispred svoje kuće.

Novinar Jose Luis Gamboa Arenas iz Veracruza nestao je 12. januara. Nakon trodnevne potrage, porodica je obaviještena o njegovoj smrti nakon što je pronađeno tijelo s ubodnim ranama.

VEZANI TEKST - Ubijena meksička novinarka pisala o politici i korupciji, tražila zaštitu i od predsjednika

Međunarodne organizacije kao što je Komitet za zaštitu novinara izrazile su zabrinutost zbog nekažnjivosti i ogromnog nasilja nad novinarima, izvještavajući da je Meksiko jedno od najsmrtonosnijih mjesta za bavljenje novinarstvom.

Prema organizaciji za ljudska prava Article19, od 2000. godine u Meksiku je ubijeno 148 novinara, a 28 ubistava se dogodilo tokom administracije sadašnjeg predsjednika Andresa Manuela Lopeza Obradora.

Meksiko ima program posvećen zaštiti novinara od prijetnji i nasilja. U Zaštitni mehanizam branitelja ljudskih prava i novinara registrovano je 510 novinara od jula 2010. do decembra 2021. godine.

Iako je Maldonado bila pod zaštitom ovog programa, ona je ipak ubijena ispred svoje kuće.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.