open-navfaktor-logo
search
Teška situacija
U staračkom domu u Splitu 50 zaraženih, dvoje u teškom stanju
U Hrvatskoj su jučer potvrđene 64 nove zaraze koronavirusom, 40 osoba se oporavilo, a jedna je preminula, izvijestio je u četvrtak Nacionalni štab civilne zaštite.
10.04.2020. u 07:44
get url
text

- U proteklom 24-satnom razdoblju u Hrvatskoj imamo 64 nova COVID-19 pozitivna bolesnika, što daje ukupan broj od 1407 bolesnika - rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Testirano je 555 novih uzoraka, a ukupno je provedeno 13.680 testiranja.

- Od jučer je preminuo bolesnik u KB Dubravi, riječ je o bolesniku starije životne dobi s opsežnim komorbiditetom - kazao je Beroš. Ukupno je od koronavirusa preminulo 20 osoba.

U splitskom domu oboljela su 42 štićenika, a direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak je sinoć objavio kako je potvrđena zaraza i kod osam uposlenih splitskog Doma u kojem se proširila zaraza, a rekao je i kako postoje sumnje na koronavirus u još nekoliko domova, u Sisku, Pločama, Vinkovcima, uz potvrđeni slučaj koronavirusa kod štićenice doma iz Koprivnice. 

U Domu je zasad zaraženo najmanje 50 ljudi, a brojke će, nažalost, vjerovatno biti još i gore.  

- Prema podacima koje nam daje krizni štab zaraza je ušla i u psihijatrijsku bolnicu - rekla je ministtrica Bedeković gostujući u emisiji "Dobro jutro Hrvatska".

Rekla je da je 42 dvoje štićenika zaraženo u splitskom Domu, te da je dvoje u težem stanju i na kisiku, a ne na respiratoru. Zaraženo je i osam uposlenih.

- Razgovarala sam s Capakom i Berošem i svi smo se pitali koji su putevi ulaska virusa. Prema epidemiološkoj slici postoji mogućnost da je virus ušao preko zaposlenika. Jedna od preporuka je bila da se zaposlenici dijele u dvije grupe i da se svake dvije sedmice mijenjaju. Koliko god mi to željeli ne možemo hermetički zatvori domove - rekla je Bedeković, objavio je Index.hr. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.