open-navfaktor-logo
search
Praktično
U trendu je novi način "čitanja": Mirza Agić za deset dana preslušao Sidartu, Stranca, Životinjsku farmu, Kugu...
U svijetu je sve više popularan novi način "čitanja" knjiga, odnosno slušanja knjiga koje drugi čitaju za vas! U pitanju su takozvane audioknjige koje su osim na svim svjetskim, dostupne i na jezicima naroda sa ovih prostora.  
23.11.2020. u 08:51
get url
text

Audioknjige možete "čitati" putem različitih aplikacija, a dovoljno je samo da ih potpuno besplatno skinete na vaše mobilne uređaje, odaberete štivo i pisca koji vas zanima.

Također, na internet-platformi YouTube postoji online biblioteka, koja nudi svjetske i domaće klasike, ali i beletristiku, a vrlo često koriste je i Bosanci i Hercegovci. 

- Otkrio sam ih prije desetak dana, sasvim slučajno na YouTubeu mada sam za audioknjige čuo i ranije. Prvo što sam odslušao je bilo Kamijevo djelo "Stranac", a potom Hesseovu "Sidartu". Uslijedila je Orvelova "Životinjska farma". Trenutno slušam "Kugu". Doživljaj je odličan, a čitanje je lijepo, umjereno i tečno, bez unošenja ličnih emocija osobe koja čita. Trajanje je od 3 pa do čak devet sati, zavisno od knjige. Mada se činilo da se uz slušanje knjiga moglo još nešto raditi, to nije slučaj jer je potrebna puna pažnja - kazao je za Faktor fotograf Mirza Agić iz Sarajeva.

Fotograf Mirza Agić: Potrebna je puna pažnja

Popularnost audioknjiga porasla je i zbog, kako kažu stručnjaci, činjenice da smo kao djeca slušali priče koje su nam čitali naši roditelji kako bismo bolje spoznali svijet. Sudeći po trendovima slušanje priča navika je kojoj se ponovno vraća velik broj ljudi.

Posljednjih godina audioknjige postaju sve popularnije, bilježeći i godišnji rast popularnosti i do 25 posto. Israživanje britanskog Udruženja izdavača pokazala je da 54 posto kupaca audioknjiga u Velikoj Britaniji u ovom novom načinu konzumacije sadržaja uživa zbog praktičnosti, a 41 posto jer im pruža mogućnost uživanja u štivu kada pojedina situacija ne dozvoljava držanje fizičke knjige u rukama.

Prema podacima iz 2019. godine za američko tržište, za audioknjigama je 61 posto ispitanika uključenih u istraživanje posezao iz zabave, a 51 posto jer ih je tak način konzumacije sadržaja opuštao. Dodajmo tome i podatak iz iste godine da svaki peti Amerikanac uživa u audioknjigama i sasvim je jasno da se radi o novom top trendu.

Aktuelne su još uvijek i knjige u digitalnom izdanju, a zajedno uz audioknjige doprijele su do većeg broja čitalaca. Knjiga je ponovo u modi! 

Ono što audioknjige čini posebno privlačnima je njihova iznimna praktičnost. Čitamo li knjigu koja ima, recimo, 400 stranica, nije uvijek jednostavno nositi je sa sobom. Audioknjige, s druge strane, pohranjujemo u audioteke i imamo ih uvijek pri ruci.

I što je najvažnije, popularnost knjige raste!

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.