open-navfaktor-logo
search
Grčka
Uhapšeno pet osoba osumnjičenih za podmetanje požara u izbjegličkom kampu na Lezbosu
Grčke vlasti su u utorak uhapsile nekoliko osoba koje se sumnjiče za požar u izbjegličkom kampu Moria na grčkom otoku Lezbos
15.09.2020. u 18:57
get url
text

Ministar za zaštitu građana Michalis Chrisochoidis reporterima na otoku Lezbos kazao je kako je uhapšeno pet mladih stranaca, a za jednom osobom se traga.

Zvaničnici navode kako je požar podmetnula manja grupa tražilaca azila koji su bili bijesni zbog mjera izolacije uvedenih na sprečavanju širenja zaraze nakon što je potvrđeno nekoliko desetina slučajeva COVID-19.

Kamp Moria je bio jedan od najvećih prihvatnih i identifikacionih centara u Grčkoj, gdje je nedavno boravilo oko 13.000 ljudi, odnosno četiri puta više od kapaciteta.

Nakon požara hiljade migranata i izbjeglica ostalo je bez krova nad glavom, hranom i vodom, a izgubili su i ono malo stvari što su ponijeli sa sobom na putu ka boljem životu.

Fotografije koje su podijeljenje s javnošću, pokazuju stotine izbjeglica, uključujući djecu, kako spavaju na obližnjim grobljima i poljima pod vedrim nebom.

Novi privremeni centar je u izgradnji, saopćile su vlasti u ponedjeljak, dok su djeca bez pratnje izmještena s otoka.

Dok se Grčka bori s prevazilaženjem tragedije u kampu Moria, migranti i dalje pokušavaju doći do njenih obala, mnogi od njih bezuspješno.

U ponedjeljak navečer nedaleko od Krete potonuo je čamac, a spašeno je najmanje 57 osoba.

Grčka obalska straža pronašla je četvero tijela - dvoje djece i dvije žene, istočno od Krete.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.