open-navfaktor-logo
search
Centralna banka BiH
Ukupni krediti u BiH prvi put premašili 20 milijardi KM
U ukupnim kreditima datim građanima dominiraju nenamjenski potrošački krediti, koji imaju udio od 75,6 posto
27.06.2019. u 08:21
get url
text

Ukupni krediti u Bosni i Hercegovini prvi put su premašili cifru od 20 milijardi KM, izvještava Indikator.ba na osnovu podataka Centralne banke Bosne i Hercegovine. Ukupni krediti u maju ove godine iznosili su 20,07 milijardi KM i povećani su za 5,8 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, a za 3,0 posto u odnosu na decembar 2018. godine. 

Nešto više od polovine kredita, ili tačnije 53,2 posto je u eurima. Najveći dio ukupnih kredita, 9,58 milijardi KM ili 47,7 posto, čine krediti stanovništvu, te krediti plasirani privatnim preduzećima koji iznose 8,87 milijardi ili procentualno izraženo 44,2 posto. 

Ostatak kredita otpada na javna preduzeća (419,8 miliona KM ili nešto više od 2 posto), vlade entiteta (413,6 miliona KM, također oko 2 posto), a manji iznosi kredita predstavljaju krediti vladama kantona, općinama, neprofitnim organizacijama, fondovima socijalne zaštite... 

U ukupnim kreditima datim građanima dominiraju nenamjenski potrošački krediti, koji imaju udio od 75,6 posto. 

U izvještaju o kreditiranju u prvom kvartalu 2019. godine za region Centralne, Istočne i Jugoistočne Evrope (CESEE) Vienna Initiative, u dijelu za Bosnu i Hercegovinu navodi se da se stopa odobravanja kredita poboljšala u posljednjih šest mjeseci, te da se i dalje očekuje poboljšanje. 

- Svi segmenti imali su veću stopu odobrenja, osim kredita u stranoj valuti, dodaje se te navodi da se u sljedećih šest mjeseci očekuje isti obrazac s relativno većim poboljšanjem za potrošačke kredite. 

Kreditni standardi su se smanjili tokom posljednjih šest mjeseci za sve segmente, osim za velika preduzeća i kratkoročne kredite. U budućnosti, bh. banke očekuju daljnje ublažavanje, posebno za potrošačke kredite i dugoročne kredite.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.