open-navfaktor-logo
search
Nema popuštanja
Velika Britanija: Mjera djelimičnog karantina na snazi još tri sedmice
Mjera djelimičnog karantina koju su britanske vlasti uvele u okviru borbe protiv širenja zaraze novog tipa koronavirusa, bit će na snazi još najmanje tri sedmice.
16.04.2020. u 20:39
get url
text

U Velikoj Britaniji na prisutnost koronavirusa testirano je 327.608 osoba, od čega je 103.093 pozitivno. U posljednja 24 sata umrla je 861 osoba, odnosno ukupno 13.729.

Sekretar za vanjske poslove Dominic Raab na dnevnom brifingu kazao je kako je Vlada donijela odluku da trenutne mjere moraju biti na snazi još najmanje tri sedmice.

Raab mijenja premijera Borisa Johnsona koji se oporavlja od COVID-19.

Rekao je kako je odluka donesena na savjet Naučne savjetodavne grupe za vanredne situacije (SAGE).

Naime, grupa je upozorila da bi "popuštanje bilo kojih od mjera rizikovalo nanošenje štete po javno zdravlje, ali i ekonomiju".

- Najgora stvar koju možemo uraditi jeste popustiti prerano. To bi bio najgori ishod ne samo za javno zdravlje nego i ekonomiju, ali i zemlju u cjelini. Moramo nastaviti ove nacionalne napore još malo. Sada nije trenutak da koronavirusu pružimo drugu šansu - rekao je Raab koji je dodao kako se Ujedinjeno Kraljevstvo nalazi u osjetljivoj fazi.

U svijetu je novim tipom koronavirusa zaraženo više od 2,09 miliona ljudi, a umrlo je 140.000. Od COVID-19 oporavilo se 528.700 osoba, pokazuju podaci Univerziteta "Johns Hopkins". 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.