open-navfaktor-logo
search
Istraga o porijeklu
WHO: Dokazi o nastanku koronavirusa upućuju na populaciju šišmiša
Tim međunarodnih stručnjaka iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Kine u utorak je saopćio da nema dovoljno dokaza da se koronavirus proširio u Wuhanu prije decembra 2019. godine.
09.02.2021. u 14:54
get url
text
get url
text

Obraćajući se na virtuelnoj konferenciji za novinare u kineskom gradu Wuhan, vođa kineskog tima Liang Wannian rekao je: "Otkrivanje virusnog slijeda koronavirusa sugeriše da je virus potekao zoonotskim prenosom, ali domaćin još uvijek nije identifikovan."

- Nema dovoljno dokaza da se SARS-COV-2 (COVID-19) proširio u Wuhanu prije decembra 2019. - rekao je on.

Tim WHO, koji ima 17 članova u utorak je dovršio prvi dio svoje istrage o porijeklu COVID-19. Paralelni tim iz Kine od 17 članova pridružio se timu WHO-a u istrazi. Peter Ben Embarek, iz tima WHO-a, rekao je da su postavili dva cilja na početku studije.

- Pokušati shvatiti šta se dogodilo na početku COVID-19 u Wuhanu. I shvatiti kako se to dogodilo... kako je virus nastao i uveden među ljudsku populaciju - rekao je Embarek.

Dodao je da dokazi upućuju na prirodni rezervoar virusa, odnosno populaciju šišmiša.

- Ali budući da se Wuhan ne nalazi u blizini prebivališta šišmiša, stoga je nevjerovatan direktni prijenos virusa u Wuhanu - rekao je on i dodao: "Kako je virus ušao, tek će se saznati."

Rekao je da su istraživači proučavali moguće putove prijenosa virusa na ljude, poput divljih životinja, u drugom okruženju gdje su ljudi i životinje u kontaktu.

- Domaćina još treba identifikovati - rekao je on.

Član tima WHO-a naveo je da su timovi koristili četiri glavne hipoteze za provođenje svoje analize, direktni skok virusa sa životinje na čovjeka, preskakanje virusa na čovjeka preko srednjeg domaćina, prehrambeni lanac, posebno smrznuti prehrambeni proizvodi koji služe kao podloga za širenje virusa na ljude i mogućnost laboratorijskog incidenta što je krajnje malo vjerovatno.

Liang je dodao da su međunarodni stručnjaci WHO-a došli iz deset zemalja, započeli rad 14. januara, odlazili u posjete i vršili istraživanja, izuzev detaljnih prezentacija i intervjua.

- Raznolikost sekvenci koronavirusa pojavila se u ranom izbijanju u Wuhanu, sugerišući da postoje lanci prenosa izvan tržišta morskih plodova u Huananu - rekao je Liang. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.