open-navfaktor-logo
search
Analiza
Za Ukrajinu je bitno da pregovori urode plodom, Rusiji je potreban predah zbog velikih gubitaka
Od početka je jasno da je iluzorno očekivati da na granici sa Rusijom od dvije hiljade kilometara Ukrajinci uspiju da se održe na duže staze
27.02.2022. u 17:51
get url
text

To je ogroman prostor koji se ne može kompletan efikasno braniti. Zato je za Ukrajinu u ovom trenutku vrlo bitno da se pregovori sa Rusijom koji se dogovaraju danas za sutra između delegacija dese i urode plodom kako bi se zemlja oporavila od šoka od ruske invazije, vojska odmorila i popunila novom tehnikom, logistikom i ljudstvom kako bi mogli da eventualno nastave sa sukobima.

Rusiji je također potreban predah, jer je više nego očigledno da se operacija ne odvija po planu. Umjesto da NATO odmakne sa zapadnih granica uspješnom blitz vojnom operacijom, tamo se sad zahvaljujući pogrešnoj strateškoj procjeni, gomilaju NATO trupe, a kompletna Evropa i svijet se ujedinio protiv Rusije.

Pregovori isto tako taktički gledano mogu biti Putinov manevar kako bi dobio na vremenu, odmorio snage, rotirao ešalone i povećao snage u napadu na kritične tačke.

No, informacija da je Putin pred sutrašnje pregovore sa Ukrajinom stavio ruske nuklearne snage u stanje pune borbene gotovosti šalje dva signala. Prvi je zastrašivanje Ukrajine i poruka zapadnim vladama da neće biti tolerisano nikakvo vojno mješanje u konflikt u Ukrajini o kojem se sve više vode ozbiljne rasprave, a drugi je znak opšteg stanja i bijesa Kremlja koja pokazuje da se stvari i pored svih napora ne odvijaju u ruskom interesu i da je potrebno povećati ulog i tako spasiti obraz Rusiji kao velikoj vojnoj sili na globalnoj svjetskoj sceni.  

U međuvremenu na terenu Rusi nisu u stanju da održe kontrolu kompletnog ukrajinskog zračnog prostora, jer Ukrajinci sa po jednom do dvije lovačke letjelice Su-27 i MiG-29 u kombinaciji sa PZO sistemima FIM-92 Stinger, S-300P i V i 9K37 BUK M 1 koji su još u funkciji vrše iznenadne prepade na rusku avijaciju koja patrolira i nakon što ispale rakete brzo se povlače sa avionima, odnosno gase radare i mjenjaju položaj svojih PZO sistema.

Taktika koju Ukrajinci koriste u kopnenim sudarima sa ruskim snagama je vrlo učinkovita. Naime, Ukrajinci propuštaju ruske borbene kolone i napadaju njihove linije snadbijevanja koje nakon nekog vremena krenu istim putem jer napadna kolona nema otpora. Zatim Ukrajinci koncentrišu regularne i trupe teritorijalne odbrane koje poznaju teren i zatvore svako kretanje naprijed i nazad ruskim napadnim kolonama, pa ih onda uznemiravaju vatrom i tako puste da istroše municiju i gorivo koje im više ne može stići i zatim ih eliminišu artiljerijom ili ih zarobe. Na taj način gomilaju se veliki gubici ruske vojske koje  su rezultat velikog pritisaka na rusko vojno rukovodstvo da pod svaku cijenu naprave veći rezultat. 

Vodeći se tom hitnom potrebom postizanja značajnijeg vojnog uspjeha, Rusi su bez obzira na gubitke, kasno sinoć i rano ujutro ušli sa nekoliko pravaca u Harkov da bi do podneva Ukrajinci koristeći gore navedenu taktiku u potpunosti osujetili Ruse u zauzimanju ovog drugog po veličini ukrajinskog grada. 

Kijev opet sinoć i danas nije zauzet iako je osnovni udar sa novim ruskim pojačanjima i kombinovanom vatrenom podrškom sa kopna i iz zraka bio usmjeren na glavni grad.

Na južnom i djelu istočnog sektora Rusima ide najbolje. Tu je zauzeta nova teritorija i nastavljeno napredovanje. Međutim, svaki metar ukrajinske teritorije Rusi plaćaju preskupo i u ljudstvu i u tehnici i operacija nije do sada polučila ključne uspjehe kako bi se završila što je u ovom trenutku ključno za Moskvu s obzirom na sankcije i globalnu međunarodnu osud, te gubitak i imidža. No, da bi se operacija završila potrebno je ostvariti jedan od najmanje tri cilja:  

1. Raspad ukrajinske vojske -  i pored svih poteza u vojnom smislu ukrajinska vojska se nije raspala i nije ostala bez svojih defanzivnih mogućnosti i dalje pruža fanatičan i organiziran otpor.

2. Zauzimanje Kijeva - Kijev kao administrativno središte zemlje nije zauzet iako je od jučer to jedno od glavnih težišta operacije.

3. Slomiti bar jedan dio fronta - Sva teritorijalna osvajanja koja Rusi imaju de facto su rezultat elastične odbrane protivnika po dubini, a ne raspada fronta što je opet neuspjeh, jer produžava operaciju u nedogled zbog jako sporog tempa napredovanja.

Bilo kako bilo, razdoblje hladnog rata je prošlo, slijedi strogo globalno raslojavanje na one koji su protiv ili za autokratske režime poput Putinove Rusije ili komunističke Kine. Sve i da se desi da Ukrajina ipak na kraju poslije drskog i prkosnog otpora poklekne pod naletom sve sile ruskog oružja, Rusija nikad više neće vratiti svoj prethodni svjetski ugled, globalni utjecaj i status velike vojne sile. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.