open-navfaktor-logo
search
Optužbe za korupciju
Zastupnica Evropskog parlamenta Kaili smijenjena s dužnosti, negira da je primila novac od Katara
Političke grupe Evropskog parlamenta izglasale su u utorak oduzimanje uloge potpredsjednice Evi Kaili zbog velikog korupcijskog skandala, baš u trenutku kada je njen advokat rekao da ona negira bilo kakvu nepravdu u svom prvom javnom komentaru o slučaju. 
13.12.2022. u 12:36
get url
text

Kaili, jedna od 14 potpredsjednika parlamenta, bila je među četvero ljudi uhapšenih i optuženih u Belgiji ovog vikenda zbog optužbi da im je domaćin Svjetskog prvenstva u fudbalu Katar davao gotovinu i poklone kako bi utjecao na donošenje odluka.

Skandal je izazvao bijes u Briselu i potaknuo zabrinutost među zakonodavcima EU-a i političkim čelnicima da bi incident mogao dodatno narušiti imidž EU-a u zemlji i inostranstvu, što je natjeralo skupštinu da brzo suspenduje i prekine bilo kakve veze sa Evom Kaili.

Evropski parlament sebe vidi kao moralni kompas u Briselu, donoseći rezolucije kritične prema kršenjima ljudskih prava širom svijeta i pozivajući vlade EU-a na odgovornost. Njemačka je saopćila da je ovaj slučaj već ugrozio kredibilitet Evrope.

- Odluku o smjeni Eve Kaili donio je Evropski parlament na hitnom sastanku predsjednika - rekla je predsjednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola.

Glasanje sada treba potvrditi cijeli parlament, a ono bi trebalo biti održano danas.

Belgijski tužioci su rekli da više od četiri mjeseca sumnjaju da jedna zaljevska država pokušava kupiti utjecaj u Briselu.

Izvor koji je upoznat sa slučajem rekao je da je ta zaljevska država Katar, dok Katar negira bilo kakvu povezanost za ovim slučajem. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.