open-navfaktor-logo
search
Proljetna trpeza
Čuva srce, jača kosti, štiti vid: Sve prednosti mladog luka
Bogat je vitaminima i mineralima koji pomažu u prevenciji raznih bolesti
AUTOR: Faktor/food.ndtv.com
02.04.2024. u 10:22
get url
text
Puno zdravstvenih prednosti
Puno zdravstvenih prednosti
Ako pitate nutricionistu, mladi luk je iznimno hranjiva biljka koja organizmu pruža niz zdravstvenih prednosti.
Bogat je vitaminima i mineralima koji pomažu u prevenciji raznih bolesti.
Naime, mladi luk je odličan izvor vitamina K i C, te vrlo dobar izvor vitamina A. Otkriveno je kako štiti oči i od upala te prevenira makularnu degeneraciju (kliničko stanje koje rezultira gubitkom vida).
Puno je zdravstvenih prednosti koje pruža ovo povrće, evo nekih:
Čuva zdravlje srca
Mladi luk je pun antioksidansa koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala koji oštećuju ćelijska tkiva. Tu je i vitamin C koji će se pobrinuti da holesterol i krvni pritisak budu pod kontrolom što je ujedno i zaštita od srčanih oboljenja, piše food.ndtv.com.
Jača kosti
Uz vitamin C i K, mladi luk je zaštitnik zdravlja kostiju. Vitamin C je zadužen za proizvodnju kolagena, a vitamin K čuva gustoću kostiju.
Održava mladolik izgled kože
Ako govorimo o kolagenu, koži je potrebna kako bi ostala lijepa i mladolika, a mladi luk organizmu pomaže pri proizvodnji kolagena kako bi se ona prirodnim putem obnovila.
Ublažava prehlade
Često se spominje kako mladi lik ima antibakterijska svojstva, stoga je odličan borac protiv prehlada i gripe. Njegovi sastojci potiču izbacivanje sluzi iz respiratornog sistema.
Štiti vid
Pun karotenoida, mladi luk će čuvati vid i zdravlje očiju. Sadrži vitamin A koji podržava dobar vid i štiti oči od upala i makularne degeneracije.
Snižava holesterol
Mladi luk ima čak šest sastojaka za koje se smatra da snižavaju holesterol. Uz to će ova namirnica povećati nivo "takozvanog" dobrog holesterola. Zeleni luk će također djelovati tako što će smanjiti i nivo šećera u krvi.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.