open-navfaktor-logo
search
Ministar vanjskih poslova Rusije
Lavrov hvali svog štićenika Dodika, smatra da se Rezolucijom o Srebrenici žele slomiti Srbi, a Schmidt je...
Prije 10 godina pokušali su da takvu rezoluciju donesu na Vijeću sigurnosti UN-a. Mi smo uložili veto, podsjetio je Lavrov
AUTOR: ATV
05.05.2024. u 21:16
get url
text
Milorad Dodik i Sergej Lavrov
Milorad Dodik i Sergej Lavrov
Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov još jednom je ponovio stav Kremlja da je visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Nijemac Christian Schmidt nelegitiman.
- Samoimenovani njemački visoki predstavnik, koji je nelegitiman, jer ga nije potvrdilo Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija kako bi trebalo da bude, pokušava na sve načine da diskredituje Republiku Srpsku i zastupa stav o unitarizaciji BiH - kazao je Lavrov u intervjuu za ATV iz Banje Luke.
Lavrov je zatim kazao kakva je strategija Schmidta.
- Pokušava da igra sa nekim političkim snagama srednjobosanskih Hrvata, ali, ipak, i bosanski Hrvati imaju svoje viđenje toga kako će braniti svoj identitet i principe Dejtona o ravnopravnosti tri konstitutivna naroda - istakao je  Lavrov.
Osvrnuo se i na Rezoluciju o genocidu u Srebrenici koja bi se ovog mjeseca trebala naći na sjednici Generalne skupštine UN-a.  I ona, baš kao i kompletna ruska politika, ne želi reći istinu i priznati da se u Srebrenici 1995. godine dogodio genocid koji su počinili vojska i policija RS-a. Zato nije propustio priliku pohvaliti svog štićenika i provjerenog ruskog igrača, Milorada Dodika.
- Cilj da se slome Srbi još traje. Prije 10 godina su pokušali da takvu rezoluciju donesu na Vijeću sigurnosti  UN-a. Mi smo uložili veto. Nemoguće je objasniti čime se na praktičnom planu rukovode Еvropljani dok guraju tu ideju, osim jednim razlogom: Srbi su previše svojeglavi.
U Bosni i Hercegovini Dodika prikazuju kao glavnog negativca, koji navodno ruši Dejton. On sa svojim timom jedini je koji se u BiH bori za dejtonske principe - tvrdi Lavrov.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.