open-navfaktor-logo
search
Tokom evakuacije
Afganistanka rodila u vojnom avionu za evakuaciju
Trudnica iz Afganistana porodila se neposredno nakon što se vojni avion, kojim je izvršena evakuacija, spustio u subotu u zračnu bazu Ramstein u Njemačkoj, objavile su američke zračne snage na svojim društvenim mrežama.
22.08.2021. u 09:38
get url
text
Izlazak majke iz aviona
Izlazak majke iz aviona

Na svom Twitter nalogu danas su objavili da se žena porodila na transportnom avionu C-17 tokom drugog dijela leta od baze na Bliskom istoku do velike američke zračne baze u Njemačkoj.

Zračne snage SAD-a saopćile su da je majka počela imati komplikacije dok je avion bio na visini iznad 8.534 metra, zbog nižeg vazdušnog pritiska u avionu, piše CNN.

- Zapovjednik aviona odlučio se spustiti kako bi povećao vazdušni pritisak u avionu, što je pomoglo stabilizaciji i spasilo majčin život - stoji u tvitu koji je poslan sa službenog naloga Komande zračne mobilnosti SAD-a.

Nakon što je avion bio na zemlji u bazi Ramstein, osoblje 86. medicinske grupe Zračnih snaga pomoglo je pri porođaju u utovarnom prostoru C-17, navodi se u tvitu.

Majka i beba su potom prevezeni u obližnju medicinsku ustanovu i u dobrom su stanju.

Brigadni general Josh Olson rekao je u subotu za CNN da baza Ramstein ima kapacitet za 5.000 ljudi, ali bi dodatni objekti u izgradnji mogli primiti 7.500 ljudi.

Olson je rekao da očekuje da će evakuirani ostati u bazi između 48 i 72 sata. Američki sporazum sa Njemačkom navodi da ne bi trebali ostati duže od 10 dana, dodao je.

Od kraja jula evakuirano je 22.000 ljudi. Od toga je 17.000 evakuisano od 14. avuusta.

Zračne snage objavile su u petak da je jedan od njihovih letova C-17 iz Afganistana postavio rekord u broju ljudi koji su ikada bili u avionu. Let 15. augusta, za koji su vazduhoplovne snage prvobitno rekle da je prevozio 640 ljudi, imao je 823 ljudi, nakon što prvobitno prebrojavanje nije obuhvatilo 183 djece u avionu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.