open-navfaktor-logo
search
Provedena istraga
Palestinsko tužilaštvo: Izraelska vojska ubila novinarku Abu Akleh s namjerom
Tužilaštvo Palestine saopćilo je da je palestinsku novinarku Al Jazeere Shireen Abu Akleh ubila izraelska vojska s namjerom.
14.05.2022. u 09:44
get url
text

Ured glavnog tužioca uputio je saopćenje u vezi sa istragom povodom ubistva novinarke Abu Akleh u gradu Jenin na sjeveru okupirane Zapadne obale, ujutro 11. maja. U saopćenju se navodi da je izraelska vojska ubila Abu Akleh s namjerom.

Istragom provedenom na mjestu zločina i kod obližnjeg drveta utvrđeno da je pucano prema području na kojem se nalazila Abu Akleh, te se dodaje da se izraelska vojska nalazila u neposrednoj blizini.

- Najbliži izraelski tim bio je udaljen 150 metara od Abu Akleh. Nosila je prsluk za novinare i zaštitnu kacigu kada je pogođena - navodi se u saopćenju.

Još se navodi da su izraelske snage nastavile otvarati vatru nakon što je pogođena Abu Akleh, čime je spriječena brza intervencija kako bi se pružila pomoć novinarki.

VEZANI TEKST - Snimci sa sahrane ubijene novinarke: Izraelska policija ljude tukla palicama, bacali šok bombe

Shireen Abu Akleh, novinarka Al Jazeere, koja je u srijedu preminula nakon što je upucana dok je izvještavala o raciji izraelskih snaga u gradu Jeninu, na okupiranoj Zapadnoj obali, pokopana je u petak u okupiranom Istočnom Al-Qudsu/Jerusalemu.

Vjerski obred održan je u katedrali Navještenja Djevice, a Abu Akleh je sahranjena na protestantskom groblju Mount Zion, pored svojih roditelja.

Palestinci su se u četvrtak u Ramallahu oprostili od novinarke, čije je tijelo prebačeno iz bolnice Istishari u okupiranoj Zapadnoj obali u predsjednički kompleks Palestinske samouprave, gdje joj je počast odao i palestinski lider Mahmoud Abbas. Abbas je tokom govora optužio Izrael da je odgovoran za ubistvo novinarke.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.