open-navfaktor-logo
search
State department
SAD pozvao svoje državljane da napuste Ukrajinu, upozorili na nove ruske napade
Sjedinjene Američke Države (SAD) su ponovo pozvale svoje državljane da napuste Ukrajinu, upozoravajući da će se ruski udari vjerovatno intenzivirati tokom ukrajinskih priprema za obilježavanje Dana nezavisnosti u srijedu, prenosi Anadolija.
23.08.2022. u 13:06
get url
text

- State department ima informaciju da Rusija pojačava napore za pokretanje napada na ukrajinsku civilnu infrastrukturu i vladine objekte u narednim danima - navodi se u upozorenju koje je u utorak objavila američka ambasada u Kijevu.

U dokumentu se navodi da ruski napadi "predstavljaju stalnu prijetnju civilima i civilnoj infrastrukturi" te se građani pozivaju da napuste Ukrajinu odmah koristeći kopneni prevoz ukoliko bude sigurno.

- Sigurnosna situacija u cijeloj Ukrajini je vrlo nestabilna i uslovi se mogu pogoršati bez upozorenja - saopćila je ambasada.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski također je upozorio prošle sedmice da bi "Rusija mogla pokušati učiniti nešto posebno ružno, nešto posebno zlobno" oko Dana nezavisnosti Ukrajine.

Od početka rusko-ukrajinskog napada prošlo je skoro šest mjeseci, a oružani sukobi vode na 1.300 kilometara dugoj liniji fronta u Donjecku i na jugu Ukrajine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.