open-navfaktor-logo
search
Sastanak u Luksemburgu
Šef grčke diplomatije: Ukoliko EU ne reaguje, rizikujemo da Zapadni Balkan postane poprište velike krize
Ukoliko Evropska unija (EU) ne reaguje odmah, rizikujemo da Zapadni Balkan postane poprište velike krize s kojom se suočavamo u Ukrajini, izjavio je u ponedjeljak ministar vanjskih poslova Grčke Nikos Dendias.
11.04.2022. u 12:10
get url
text

Dendias je izjavu dao uoči sastanka ministara vanjskih poslova država članica EU-a u Luksemburgu, na kojem bi se, osim o situaciji u Ukrajini, trebalo raspravljati o potencijalnim posljedicama rata u Ukrajini i na Zapadnom Balkanu.

- Ponovo ćemo razgovarati o Ukrajini. Obavijestit ću svoje kolege o mojoj nedavnoj posjeti Odesi, kao i o naporima Grčke da prebaci humanitarnu pomoć, ne samo u Odesu već i u Mariupolj. Ali, također, razgovarat ćemo o Zapadnom Balkanu i Libiji. I zamolit ću svoje kolege da požure s ovim. Jer ukoliko EU ne reaguje i to sada, rizikujemo da ovo postanu poprište velike krize s kojom se suočavamo u Ukrajini - istakao je Dendias.

Na kraju je poručio da se kriza odnosi na "naše osnovne vrijednosti: demokratiju, teritorijalni integritet, ljudska prava, vladavinu prava" te da je neophodno zauzeti jasan stav na svim frontovima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.