open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo BiH
Zatražen pritvor za trojicu uhapšenih u akciji "Nevera", Kabaš i dalje u bjekstvu
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine saopćilo je da je zatražilo pritvor za trojicu uhapšenih u akciji "Nevera", a koje terete za organizovani kriminal u vezi s rasturanjem narkotika na područja Sarajeva i okoline, šverc droge iz susjednih zemalja u biH, te pranje novca.
03.08.2022. u 13:25
get url
text

Nakon što su ispitani u prisustvu branilaca, pritvor je zatražen za Edvina Imamovića (1989), Emira Begića (1992), te Emira Subašića (1989), svi iz Sarajeva.

Pritvor je zatražen zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenih, opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, kao i ponoviti ili dovršiti započeto krivično djelo.

VEZANI TEKST - Detalji akcije "Nevera": Trojica uhapšenih, potraga za šurom odbjeglog Adela Kabaša

- U okviru istražnih i operativnih aktivnosti prikupljene su informacije i dokazi da su se osumnjičena lica duže vrijeme na području Sarajeva i šire bavila neovlaštenom proizvodnjom i prometom opojnih droga, kao i krijumčarenjem opojnih droga iz susjednih zemalja radi dalje preprodaje u Bosni i Hercegovini, te dalje distribucije prema ilegalnom narkotržištu zemalja Evropske unije i na taj način sticale nezakonitu imovinsku korist.

Prilikom pretresa pronađene su i privremeno oduzete: ručne bombe, pištolji sa pripadajućim okvirima i određena količina municije,  poluautomatska puška sa preklopnim kundakom, veća količina opojnih droga "marihuana" i "spid",  više mobilnih telefona, digitalne vage, veća suma novca, kao i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku - naveli su iz Tužilaštva.

Kako dodaju u saopćenju, Tužilaštvo, zajedno sa partnerskim policijskim institucijama, nastavlja istragu sa ciljem potpunog rasvjetljavanja i dokumentovanja nezakonitog djelovanja osumnjičenih i izvršenja krivičnih djela u ovom predmetu. 

Podsjetimo, pod istragom u ovom slučaju su još i Adel Kabaš, zvani Dasta, osumnjičeni za ubistvo Mehmeda Ramića Meše u sarajevskom naselju Pofalići, za kojim je odranije na snazi crvena potjernica Interpola, kao i njegov šura Emir Kabaš, koji nije pronađen tokom akcije koju je proveo MUP KS. 

Prijedlog pritvora upućen je Sudu BiH, gdje se očekuje zakazivanje ročišta po prijedlogu tužilaštva. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.