open-navfaktor-logo
search
Od 12 sati
Aktivisti "Pravde za Davida" najavili svakodnevne proteste ispred banjalučkog Tužilaštva
Građani i aktivisti grupe "Pravda za Davida", poručili su danas ispred zgrade Okružnog javnog tužilaštva u Banjoj Luci da će dolaziti svakog dana sve dok predmet ne preuzme Tužilaštvo BiH.
02.03.2021. u 14:43
get url
text

Aktivisti grupe "Pravda za Davida" traže potpuno preuzimanje predmeta "Dragičević", smatrajući banjalučko Okružno tužilaštvo odgovornim za nepostojanje adekvatne istrage o ubistvu Davida Dragičevića.

VEZANI TEKST - Banjalučko Tužilaštvo danas dostavlja predmet "Dragičević" Tužilaštvu BiH

- Dokle god ne predaju predmet Tužilaštvu BiH, mi ćemo ovdje biti svaki dan od 12 do 12.30 sati. Nadamo se da će to za prvu fazu biti na uvid, a da će kasnije Tužilaštvo BiH preuzeti taj predmet. Ono što opravdano sumnjamo u ovom predmetu da se dešava, to je zataškavanje ubistva Davida Dragičevića - rekao je Ozren Perduv iz grupe "Pravda za Davida".

Aktivisti "Pravde za Davida" napominju da prebacivanje predmeta, ukoliko do toga dođe, ne znači i skidanje odgovornosti sa onih koji su, kako tvrde, do sada sprečavali i ometali istragu.

U banjalučkom Okružnom tužilaštvu potvrdili su da će predmet "Dragičević" dostaviti na uvid Državnom tužilaštvu. Ranije su za BIRN BiH u tom tužilaštvu rekli da su oni stvarno i mjesno nadležni za predmet "Dragičević".

Tužilaštvo BiH je 22. februara 2020. godine Okružnom tužilaštvu Banja Luka predalo zahtjev za dostavljanje predmeta na uvid.

David Dragičević nestao je 18. marta 2018. godine. Njegovo tijelo pronađeno je na ušću rijeke Crkvene u Vrbas u Banjaluci 24. marta. Prvobitna istraga tvrdila je da je smrt nastala utapanjem bez elemenata krivičnog djela. Tri mjeseca kasnije, banjalučko Okružno tužilaštvo je donijelo naredbu o sprovođenju istrage protiv N.N. lica zbog ubistva Davida Dragičevića. Istraga za sada nije otkrila počinioce.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.