open-navfaktor-logo
search
Izvještaj
Američki State Department: Teroristička grupa PKK nastavila regrutovati djecu
Teroristička organizacija PKK nastavila je prisilno regrutovati djecu kako bi ih koristila u sukobima u Iraku i Siriji, navodi se u izvještaju američkog State Departmenta objavljenom u utorak.
20.07.2022. u 11:57
get url
text

Izvještaj o trgovini ljudima iz 2022. navodi da su djeca i dalje podložna prisilnom regrutovanju i korištenju od više naoružanih grupa koje djeluju u Iraku, uključujući ISIL, PKK i milicije koje podržava Iran.

- Više izvora izvještava da su PKK i Jedinice za zaštitu naroda (YPG) koje djeluju u IKR-u i Sindjaru nastavile regrutovati i koristiti djecu - navodi se u izvještaju, odnoseći se na regionalnu vladu iračkih Kurda.

YPG je sirijski ogranak organizacije.

U izvještaju se podsjeća da je teroristička grupa PKK prošle godine regrutovala desetine djece kako bi ih pripremila za borbu. Među njima su bili maloljetnici iz iračkog Kirkuka.

Pored toga, milicijske grupe PKK-a u Sinjaru, koje su formirale žene Jezida, prošle godine su zapošljavale jezidske maloljetnike i regrutovale tinejdžere u paravojne jedinice u regionu, navodi se u izvještaju.

- U 2018. godini, organizacije civilnog društva izvijestile su da je PKK regrutovao i obučavao djecu iz Sinjara, Makhmoura i drugih lokacija, a zatim ih poslao u baze u Sinjaru u Turskoj i na planinama Qandil između Iraka i Irana - navodi se u izvještaju.

Izvještaj se osvrće i na aktivnosti YPG-a u Siriji, navodeći da je regrutacija i korištenje djece u borbama u toj zemlji i dalje uobičajena.

- Kurdske jedinice za zaštitu naroda (YPG i YPJ) na sjeverozapadu Sirije nastavljaju regrutovati, obučavati i koristiti dječake i djevojčice od 12 godina - navodi se u izvještaju.

Također se navodi da su od 2017. međunarodni posmatrači izvijestili da su YPG i YPJ regrutovali, ponekad i silom, djecu iz raseljenih kampova na sjeveroistoku Sirije.

PKK je separatistička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turskoj, Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Tokom višedecenijske terorističke kampanje protiv Turske teroristi PKK-a ubili su najmanje 40.000 ljudi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.