open-navfaktor-logo
search
Uništavaju vojne ciljeve
Azerbejdžan objavio da je u Karabahu pokrenuta antiteroristička operacija
Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopćilo je da je pokrenuta antiteroristička operacija u cilju ponovnog uspostavljanja ustavnog poretka u Karabahu.
19.09.2023. u 12:58
get url
text

U saopćenju Ministarstva navodi se da su armenske oružane snage u oblasti Karabaha u Azerbejdžanu u posljednjih nekoliko mjeseci sistematski otvarale vatru na položaje azerbejdžanske vojske, nastavile postavljati mine i gradile utvrđenja i položaje, što je dovelo do porasta tenzija.

Dodaje se da je utvrđeno da su armenske snage ojačale svoje pozicije ljudstvom, oklopnim vozilima, artiljerijskom opremom i drugim vozilima, osposobile jedinice za rat na visokom nivou i uspostavile jedinice kao pojačanje.

Dalje se navodi da su armenske snage pojačale i obavještajne aktivnosti protiv azerbejdžanske vojske, i poduzeli radnje kao što je ponovno postavljanje mina na deminirana područja.

U saopćenju se podsjeća da su civili i policajci smrtno stradali u eksploziji mina koje su postavile armenske snage na putnom pravcu Ahmetbeyli-Fuzuli-Šuša u provinciji Khojavend.

Naglašeno je da kontinuirano prisustvo armenskih oružanih snaga u regiji Karabaha u Azerbejdžanu u suprotnosti sa odredbama tripartitne deklaracije potpisane 10. novembra 2020. godine, kao i da predstavlja ozbiljnu prijetnju regionalnom miru i stabilnosti.

- Antiteroristička operacija je pokrenuta s ciljem provođenja odredbi tripartitne deklaracije, sprečavanja širih provokacija u ekonomskoj zoni Karabaha, razoružavanja jedinica armenskih oružanih snaga i njihovog uklanjanja sa naše teritorije, neutralizacije njihove vojne infrastrukture, te da bi se omogućila sigurnost povratka civila na područja oslobođena od okupacije, te ponovno uspostavio ustavni poredak Republike Azerbejdžan - navodi se.

U tom kontekstu, visokopreciznim oružjem onesposobljavaju se položaji armenskih oružanih snaga na prvoj liniji i u dubini fronta, kao i borbena vozila i vojni objekti.

- Civili i infrastrukturni objekti nisu meta, uništavaju se samo legitimni vojni ciljevi - dodaje se u saopćenju.

Na kraju se naglašava da su Komanda mirovnih snaga Rusije i rukovodstvo Zajedničkog tursko-ruskog centra za posmatranje obaviješteni o preduzetim mjerama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.