open-navfaktor-logo
search
Šta su uzroci
Bičakčić: Doći ćemo u situaciju da uvozimo struju, u upravi EPBiH samo je jedan elektroinženjer
Edhem Bičakčić, nekadašnji premijer Federacije Bosne i Hercegovine i direktor Elektroprivrede BiH smatra da će se već ove godine morati uvoziti struja.
27.02.2024. u 10:22
get url
text

Kako prenosi Indikator.ba, Bičakčić je istakao kako je prošle godine proizvodnja znatno smanjena, investiranje u nove elektrane kao i u proteklih tri decenije je izuzetno skromno, a brojni propisi i dalje su destimulativni za ova ulaganja. 

- Protekla vlast se uopšte nije bavila energetikom, a na pregovorima sa Energetskom zajednicom uglavnom su nas predstavljali laici - kazao je Bičakčić.

Tvrdi da u sadašnjoj upravi Elektroprivrede BiH (broji šest ljudi) sjedi samo jedan inženjer elektroenergetike i "stranačke figure koje nemaju misiju, viziju, znanje ni rješenja za postojeće probleme".

Kritički se osvrnuo i na odluku Elektroprenosa BiH da reprogramira milionske dugove Elektroprivrede Srbije što je suprotno postojećim zakonima. Iznio je zanimljiva stajališta u vezi sa blokom sedam u Termoelektrani Tuzla za koji je u pripremama za izgradnju potrošeno osam godina i da smo od tog projekta odustali.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.