open-navfaktor-logo
search
Putinov prijatelj
Bivši njemački kancelar Gerhard Schröder ulazi u nadzorni odbor Gazproma
Bivši njemački kancelar Gerhard Schröder nominiran je za člana nadzornog odbora Gazproma, ruske kompanije za snabdijevanje prirodnim gasom, objavila je ta kompanija danas, prenosi DPA.
04.02.2022. u 17:53
get url
text
Vladimir Putin i Gerhard Schröder
Vladimir Putin i Gerhard Schröder

Schröder, koji je vodio Njemačku vladu od 1998. do 2005. godine, je socijaldemokrata i prijatelj ruskog predsjednika Vladimira Putina. Njegove veze s Rusijom često su bile izvor kontroverzi, pa i unutar njegove vlastite stranke, koja vodi novu koalicijsku vladu.

Njegovo imenovanje u nadzorni odbor Gazproma potvrdit će se na godišnjoj skupštini 30. juna. Schröder će zamijeniti Timura Kulibajeva, zeta bivšeg kazahstanskog predsjednika Nursultana Nazarbajeva. Kulibajev je smijenjen u jeku nasilnih nemira u Kazahstanu u januaru ove godine.

Schröder (77) se već nalazi na nekoliko visokih pozicija u ruskim kompanijama. Predsjednik je nadzornog odbora državne energetske tvrtke Rosneft, predsjednik je odbora dioničara Sjevernog toka AG i na čelu je upravnog odbora Sjevernog toka 2 AG.

Oba gasovoda povezuju Rusiju i Njemačku preko Baltičkog mora. Gasovod Sjeverni tok 2 također je postao glavna tačka sporenja u trenutnoj napetosti između Rusije i Zapada oko Ukrajine.

Kritičari ovog projekta, prije svega Sjedinjene Države, tvrde da će taj gasovod učiniti Evropu previše ovisnom o ruskom gasu.

SAD se brine da bi Rusija mogla dotok priodnog gasa iskoristiti za pritisak na evropske vlade da odstupe u slučaju da Moskva krene u invaziju na Ukrajinu.

Schröder je kao "zveckanje oružjem" opisao zahtjeve Ukrajine da joj zapadni saveznici isporuče oružje u jeku sve većih napetosti na granici te zemlje s Rusijom, ističe DPA. Uz to, također je okrivio NATO za rusko gomilanje vojnika na granici s Ukrajinom.

Rusija je okupila oko 100.000 vojnika u blizini svoje granice s Ukrajinom, ali i dalje insistira da ne planira vojni upad u tu zemlju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.