open-navfaktor-logo
search
Državni sekretar
Blinken: Iz sigurnosnih razloga SAD premješta ambasadu iz Kijeva u Lavov
Sjedinjene Američke Države (SAD) premještaju aktivnosti svoje ambasade u Ukrajini iz glavnog grada Kijeva u Lavov na zapadu zemlje, izjavio je u ponedjeljak državni sekretar Antony Blinken.
14.02.2022. u 21:23
get url
text

Blinken je najavio da su zbog trenutne situacije u Ukrajini donijeli novu odluku u vezi s američkom ambasadom u toj zemlji.

- U procesu smo privremenog premještanja aktivnosti naše ambasade iz Kijeva u Lavov zbog dramatičnog gomilanja ruskih snaga (na granici) - rekao je Blinken.

Napominjući da će američka ambasada nastaviti svoj rad iz Lavova, koji se nalazi na zapadu Ukrajine, Blinken je rekao da će ambasada nastaviti svoje diplomatske aktivnosti u kontaktu sa ukrajinskom administracijom.

- Također nastavljamo naše intenzivne diplomatske napore za deeskalaciju krize - rekao je Blinken.

Tenzije između Rusije, Ukrajine i Zapada eskalirale su tokom vikenda nakon što su zapadni mediji tvrdili da bi Moskva mogla pokrenuti napad na Ukrajinu u srijedu.

Ukrajina i Rusija su u sukobu otkako su izbila neprijateljstva u istočnom ukrajinskom regionu Donbas 2014. godine, nakon što je Moskva protivzakonito pripojila poluostrvo Krim.

Rusija je stacionirala hiljade vojnika u blizini granice s Ukrajinom, što je izazvalo strahove da bi mogla planirati još jednu vojnu ofanzivu na bivšu sovjetsku republiku.

Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici upozorili su na neposredan napad i zaprijetili Rusiji "teškim posljedicama".

Moskva je, međutim, negirala da se priprema za invaziju na Ukrajinu tvrdeći da su ruski vojnici tamo radi izvođenja vježbi. Rusija je optužila zapadne zemlje da potkopavaju njenu bezbjednost širenjem NATO-a prema njenim granicama.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.