open-navfaktor-logo
search
Iskazao podršku
Blinken u Tel Avivu: Izrael ne samo da ima pravo, već i dužnost da se brani
Ovo su teški dani, mi smo ovdje kao i uvijek i nastavit ćemo našu solidarnost s Izraelom, poručio je američki državni sekretar Antony Blinken tokom posjete Tel Avivu.
03.11.2023. u 14:23
get url
text

U sklopu posjete Tel Avivu, Blinken se sastao s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom i izraelskim predsjednikom Isaacom Herzogom.

Iz Ureda izraelskog premijera objavljeno je da se Blinken prvo privatno sastao s Netanyahuom, a zatim s izraelskim "Ratnim kabinetom". Navedeno je da je na sastanku Netanyahu pokazao Blinkenu videosnimke napada Hamasa.

Blinken i Herzog su dali izjave novinarima prije njihovog sastanka. Herzog je tvrdio da je Izrael poštovao međunarodno i humanitarno pravo u svojim napadima u Gazi.

- Podijelili smo letke koje vidite u mojoj ruci ljudima u Gazi. Poslali smo šest miliona SMS poruka i obavili četiri miliona telefonskih poziva. U skladu s pravila međunarodnog prava, unaprijed smo obavijestili narod Gaze o našim napadima. To smo radili i u kampu Jabalia - rekao je izraelski predsjednik.

Istakao je da su napade na Gazu izveli u okviru svog prava na "samoodbranu" i da su dali sve od sebe da zaštite civile.

- Ovo su teški dani, mi smo ovdje kao i uvijek i nastavit ćemo da pokazujemo našu solidarnost s Izraelom. Naš stav da Izrael ne samo da ima pravo da se brani, već i obavezu da se brani, se nastavlja. Izrael će učiniti sve kako bi spriječio da se 7. oktobar ponovo dogodi. Ima pravo na to - rekao je Blinken.

Ističući da je u akcijama Izraela važna i zaštita civila, Blinken je naveo da su oni i dalje odlučni u borbi protiv Hamasa.

Naveo je da će nastaviti odlučno raditi na oslobađanju zarobljenika koje drži Hamas.

Izraelska vojska proširila je zračne i kopnene napade na Pojas Gaze, koji je pod nemilosrdnim vazdušnim napadima otkako je palestinska grupa Hamas pokrenula iznenadnu ofanzivu protiv Izraela 7. oktobra.

U izraelskim napadima u Pojasu Gaze ubijen je 9.061 Palestinac.

Izrael je objavio da je u napadima izvedenim iz Gaze ubijeno više od 1.400 Izraelaca, uključujući 315 vojnika, a 5.132 osobe su povrijeđene.

Prema Izraelu, broj vojnika poginulih u sukobima u Pojasu Gaze od 31. oktobra porastao je na 23.

Od 7. oktobra izraelske snage i jevrejski doseljenici na Zapadnoj obali i u Al-Qudsu ubile su 138 Palestinaca.

Gađajući bolnicu Shifa, najveću zdravstvenu ustanovu u Gazi s hiljadama povrijeđenih i civila, izraelska vojska je pogodila i bolnicu Al-Ahli Baptist i bolnicu Tursko-palestinskog prijateljstva te bombardovala okolinu Indonežanske i bolnice Quds.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.