open-navfaktor-logo
search
Humanitarna katastrofa
Borrell: Svijet ne smije zatvarati oči pred tragedijom u Gazi
Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell izjavio je da svijet ne smije zatvarati oči pred tragedijom u Gazi.
22.02.2024. u 08:31
get url
text

- Previše nevinih života je izgubljeno. Devedeset posto stanovništva je raseljeno iz svojih domova. Ova humanitarna katastrofa nije nešto prirodno. Nije ovo zemljotres, niti poplava. Ovo je humanitarna katastrofa koju je izazvao čovjek i mora se zaustaviti - rekao je Borrell tokom govora na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja grupe G-20 u Brazilu.

Borrell je istakao da je 26 od 27 država članica EU-a pozvalo Izrael da ne pokreće vojnu akciju u gradu Rafah na jugu Pojasa Gaze i zatražio je hitnu humanitarnu pauzu koja bi dovela do trajnog prekida vatre.

- Pitanje nije u tome da Izrael mora poštovati međunarodno pravo i humanitarno pravo. Svakako, svi to moraju uraditi. Pitanje je da li oni to rade? - dodao je.

Skrećući pažnju na sistematske napade ilegalnih jevrejskih doseljenika na Palestince na Zapadnoj obali, Borrell je rekao da su neke države EU-a već poduzele mjere sankcionisanjem nasilnih doseljenika.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.