open-navfaktor-logo
search
Svjetsko tržište
Cijene nafte dosegle najviše nivoe u više od sedam godina
Na svjetskim su tržištima cijene nafte porasle su šestu sedmicu zaredom, pa su dostigle najviše cijene u proteklih sedam godina. 
31.01.2022. u 09:28
get url
text

Cijena barela na londonskom tržištu porasla je prošle sedmice 2,4 posto, na 90,03 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio dva posto, na 86,82 dolara.

U petak su cijene u jednom trenutku bile i više, pa su dosegnule najviši nivo od 2014. godine jer se trgovci plaše da bi ukrajinska kriza mogla izazvati poremećaje na tržištima energenata.

Ukrajina tvrdi da Rusija priprema invaziju, Zapad je najavio ekonomske sankcije, a NATO se sprema u istočnu Evropu poslati vojnike. Moskva, demantuje tvrdnje o invaziji i spočitava Zapadu da raspiruje histeriju.

Veći rast cijena spriječilo je jačanje dolara, čija je vrijednost prema košarici valuta prošle sedmice porasla 1,7 posto i dosegnula najviši nivo od polovice 2020. godine, jer se očekuje da će američka središnja banka uskoro podići ključne kamatne stope.

A kako se cijena nafte izražava u dolarima, to čini naftu dodatno skupljom u ostalim valutama, pa slabi potražnja.

Ovoga će tjedna, pak, u fokusu trgovaca biti sastanak OPEC-a i ostalih najvećih svjetskih proizvođača, koji će ponovno razmotriti proizvodnu politiku i plan o podizanju proizvodnje u ožujku za 400 tisuća barela dnevno.

Nakon što su u prošloj godini porasle više od 50 posto, u prvim sedmicama nove godine cijene su nafte skočile oko 15 posto.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.