open-navfaktor-logo
search
Bazel
Davani im neodobreni lijekovi: Švicarska farmaceutska kompanija isplatit će milione žrtvama testiranja
Švicarski farmaceutski gigant Novartis isplatit će četiri miliona švicarskih franaka (oko 4,3 miliona eura) u znak solidarnosti žrtvama testiranja lijekova u psihijatrijskoj bolnici Munsterlingen u švicarskom kantonu Thurgau.
03.02.2024. u 12:59
get url
text

VEZANI TEKST - Putem tombole sutra će izvući stotinu oboljele djece koja će dobiti najskuplji lijek na svijetu

Kanton Thurgau je uspio postići dogovor s Novartisom da podijele troškove. Farmaceutska kompanija će isplatiti oko trećinu predviđenih troškova za žrtve.

Prema saopćenju kantona, osobe kojima su davani testni lijekovi na psihijatrijskim klinikama u kantonu Thurgau između 1940. i 1980. godine imaju pravo podnijeti zahtjev za novčanu nadoknadu od 25.000 švicarskih franaka (26.700 eura).

Svi nasljednici su isključeni. 

Prijave se mogu podnijeti do 31. decembra 2028. godine, zbog čega će zakon o isplatama važiti do kraja 2031. godine.

Kako pojašnjava Swissinfo, u psihijatrijskoj klinici u Munsterlingenu između 1940. i 1980. nehotičnim pacijentima su davani neodobreni lijekovi. Za to je zaslužan psihijatar Roland Kuhn, koji se smatra pronalazačem prvog antidepresiva.

Na osnovu do sada poznatih slučajeva sa psihijatrijske klinike Munsterlingen, kanton procjenjuje da će biti podneseno oko 500 zahtjeva, što bi rezultiralo troškovima od 12,5 miliona švicarskih franaka (13,4 miliona eura).

Godine 2021. naučni pregled koji je naručio kanton Thurgau otkrio je ogromne dimenzije testova sa psihotropnim lijekovima na klinici Munsterlingen u to vrijeme.

Farmaceutska industrija Bazela imala je koristi od eksperimenata na ljudima. Novartis se smatra kompanijom nasljednikom kompanija koje su bile uključene u to vrijeme.

Novartis AG je biotehnološka i farmaceutska kompanija sa sjedištem u Bazelu u Švicarskoj. Sa prodajom od 46,8 milijardi eura u 2022. godini, ovaj gigant je jedan od najvećih farmaceutskih kompanija na svijetu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.