open-navfaktor-logo
search
Obrazloženje Suda
Detalji presude: Nije dokazano grupno djelovanje, Dupovac prekoračio ovlasti, Alisa stvorila privid nesjećanja
Nakon izricanja drugostepene presude kojom su Alisa Ramić, ranije Mutap, i nekadašnji šef Odsjeka saobraćajnih istraga MUP-a KS Hasan Dupovac proglašeni krivim i osuđeni na zatvorske kazne, dok su ostali optuženi oslobođeni, sudija Staniša Gluhajić dao je kratko obrazloženje ovakve odluke. Izricanju presude danas je prisustvovao samo optuženi Muamer Ožegović s advokatom.
21.07.2023. u 14:26
get url
text

VEZANI TEKST - Muriz Memić: Ima pravde, Alisa Mutap ide na robiju, Hasan Dupovac nikada više neće biti policajac

Kako je kazao sudija Gluhajić, Apelaciono vijeće, koje osim njega čine sutkinje Azra Miletić i Amela Huskić, smatra dokazanim da je Dupovac prekoračio svoja službena ovlaštenja i bez naredbe Suda izuzimao dokaze, a u namjeri da se prikrije stvarni način stradanja Dženana Memića.

To je učinio, kako je dalje naveo sudija Gluhajić, time što je u periodu od 9. februara do polovine tog mjeseca 2016. godine, angažovao svjedoka M10 za nezakonito pribavljanje vozila "reanult clio" koje je, prema zaključku Suda, vještačeno i korišteno u predmetu Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo.

Također, na isti način je, prema presudi, pribavljao je i snimke sa kuće Šerifa Konjevića i kuvajtske rezidencije u Velikoj Aleji, koje je "sklonio na njemu poznatu lokaciju".

- Time je počinio krivično djelo zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja - naveo je Gluhajić.

Kada je u pitanju Alisa Mutap, Vijeće smatra da je ona kao očevidac događaja u Velikoj Aleji bila dužna navesti činjenice za koje Sud smatra da su joj bile poznate, ali da ih je odlučila svjesno prešutjeti i stvorila privid da se ne sjeća. 

- Time je počinila krivično djelo davanje lažnog iskaza - kazao je Gluhajić. 

Sudija Staniša Gluhajić 

On je obrazlažići oslobađajuću presudu za organizovani kriminal naveo da je Vijeće zaključilo da navedeno krivično djelo nije dokazano.

Kazao je da je za Tužilaštvo ključni dokaz da je Zijad Mutap bio organizator grupe bio njegov dnevnik koji je vodio, ali da Vijeće smatra da "osim što je neuobičajena pojava, ne sadrži ništa inkriminirajuće, već pokazuje interes za slučaj". 

- Vijeće smatra da grupa nije mogla nastati spontano - naveo je, između ostalog, Gluhajić pojasnivši da su onda cijenili pojedinačne radnje optuženih u kojima se stiču obilježja krivičnih djela, ali ne kao članova organizovane kriminalne grupe. 

Tako je Sud kod Dupovca zaključio da iz njegovih radnji proizilazi počinjenje krivičnog djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, ali nije dokazano protivpravno posredovanje i pomoć počiniocu nakon krivičnog djela.

Gluhajić je kazao da je on inkriminisane radnje poduzimao "sve kako bi prvi bio upoznat i usmjeravao istragu u željenom pravcu".

Također je kazao da "iako se dokazalo da navedeni snimci nisu doveli kasnije do rasvjetljavanja slučaja, u početnoj fazi istrage bili su od ključnog značaja", te da je u konkretnom slučaju nastala šteta za oštećene, da je povrijeđeno pravo na efikasnu istragu", te da je "sve to utjecalo da istraga nerealno dugo traje i da ni danas nije poznat način stradanja Dženana Memića".

Kada je u pitanju Alisa Mutap, Gluhajić je kazao da uvidom u njene dvije izjave koje je dala 10. februara 2016. i 21. juna iste godine u policiji, odnosno Tužilaštvu, "optužena nije govorila istinu tvrdeći da se ne sjeća, a što je suprotno drugim provedenim dokazima".

Prisustvovao samo Ožegović s advokatom

Kazao je da se odbrana tokom postupka pozivala na amneziju optužene, ali da to ne proizilazi iz njene medicinske dokumentacije i provedenih vještačenja. 

- Lažni iskaz se može učini i svjesnim prešućivanjem... Teorijske pretpostavke nisu potkrijepljene dijagnozom - kazao je Gluhajić. 

Osvrnuo se potom na oslobađajući dio presude, kazavši da su izvedeni dokazi bili nedovoljni da bi se van razumne sumnje moglo zaključiti postojanje organizovane kriminalne grupe, kao ni organizatorska uloga Zijada Mutapa. 

Dupovac je oslobođen krivnje po tački optužnice koja ga je teretila da je "namjerno bacio komade stakla pronađene drugi dan nakon događaja" jer, kako je naveo sudija, nije dokazano da je on bacio plavu kovertu u smeće, kao i da je tužilac Meris Ćato tokom svjedočenja kazao da bi takvi dokazi svakako bili nezakoniti jer su prikupljeni nakon što je završen uviđaj i bili kontaminirani. 

Za Josipa Barića, kako je naveo, nije dokazano da je sa umišljajem propustio izuzeti krvavi džemper Alise Ramić, te da je "Tužilaštvo samo nagađalo da bi se sa tim dokazom nešto dokazalo". 

Također, kad je u pitanju Muamer Ožegović, Tužilaštvo nije dokazalo da je on lično obrisao snimke sa videonadzora hotela, dodavši da iz provedenih dokaza proizilazi zaključak da je postojao stiker sa napisanim periodom koji policija namjerava izuzeti, da su svi imali pristup računaru preko kojeg je kontroliran videonadzor, kao ni da samo vještačenje nije razjasnilo kako je snimak nestao. 

U nastavku pogledajte snimke kompletnog izricanja presude Apelacionog vijeća, koje je medijima ustupio Sud Bosne i Hercegovine.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.