open-navfaktor-logo
search
Diskontne prodaje
Dolaze i kod nas: Trgovački lanci Lidl i Mere zaoštravaju konkurenciju u BiH
Trgovci na malo Lidl i Mere najavili su da žele ući na maloprodajno tržište prehrambenih proizvoda u Bosni i Hercegovini.
18.08.2021. u 14:06
get url
text

Oba trgovačka lanca nadaju se uspjehu ciljajući na segment diskontne prodaje koji je do sada bio pomalo podcijenjen od strane postojećih igrača, piše European Supermarket Magazine.

Trenutnim maloprodajnim tržištem u zemlji već godinama dominiraju lokalni igrač Bingo i regionalna moćna Fortenova grupa (bivši Agrokor) sa svojim supermarketima i hipermarketima Konzum i Mercator.

Ostali igrači sa značajnim udjelom uključuju manje domaće kompanije poput Amka Komerca, Tropica i Besta.

VEZANI TEKST - Lidl je tražio lokaciju od 10 hiljada kvadratnih metara u općini Hadžići

Nakon nekoliko neuspješnih pokušaja u prošlosti, Lidl sada razmatra potencijalne lokacije širom Bosne i Hercegovine, prije početka svojih aktivnosti u ovoj zemlji najranije krajem 2022. godine.

Obnovljenom interesu Lidla za Bosnu i Hercegovinu doprinosi nedostatak konkurencije u segmentu sniženja, niska kupovna moć potrošača i uspješni rezultati postignuti u susjednoj Srbiji, gdje je otvorio 51 supermarket od početka rada u oktobru 2018, piše ESM a prenosi BiznisInfo.

Prema izvještajima lokalnih medija, Lidl traži lokacije u gradovima sa najmanje 30.000 stanovnika, pri čemu se spominje glavni grad Sarajevo, kao i Banja Luka, Živinice i Brčko.

Također se navodi da je Lidl počeo zapošljavati u Bosni i Hercegovini, a neki od radnika već prolaze obuku u maloprodajnim objektima u Srbiji i Hrvatskoj.

Na tržištu Lidlu u diskontnom segmentu pridružit će se ruski Torgservis, koji planira otvoriti nekoliko desetina prodajnih mjesta u Bosni i Hercegovini pod svojim brzorastućim brendom Mere.

Prema medijskim izvještajima prve trgovine bit će otvorene u Sarajevu, Tuzli, Zenici, Mostaru, Banja Luci, kao i u drugim gradovima širom Bosne i Hercegovine.

Poput Lidla, dolazak Mere u Bosnu i Hercegovinu slijedi uspješan početak poslovanja u Srbiju, gdje je Torgservis stigao prošlog decembra i od tada je otvorio sedam trgovina pod brendom Mere i Svetofor. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.