open-navfaktor-logo
search
Istanbul
Erdogan nakon sastanka sa Zelenskim: Turska će nastaviti napore za pravedan mir između Rusije i Ukrajine
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas da će njegova zemlja nastaviti svoje napore za uspostavu pravičnog mira između Rusije i Ukrajine.
08.03.2024. u 22:38
get url
text

- Dok nastavljamo našu solidarnost s Ukrajinom, nastavit ćemo nastojati i da okončamo rat poštenim mirom zasnovanim na pregovorima - rekao je Erdogan na zajedničkoj konferenciji za novinare s ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim.

Erdogan se sastao sa Zelenskim danas u istanbulskoj palati Dolmabahce.

- Turska je spremna da bude domaćin mirovnog samita na kojem će biti prisutna i Rusija - kazao je Erdogan.

On je također kazao da će Turska snažno podržati i napore za obnovu Ukrajine.

Erdogan je rekao da je Inicijativa za crnomorsko žito omogućila do onih kojima je potrebno stigne blizu 33 miliona tona žitarica, sprječavajući tako globalnu prehrambenu krizu.

- Zadovoljni smo što je naša bilateralna trgovina ostala stabilna uprkos ratu - rekao je Erdogan.

On je dodao da Ankara i Kijev nastavljaju ka ciljanoj trgovinskoj razmjeni od deset milijardi dolara.

- Što skorije stupanje na snagu sporazuma o slobodnoj trgovini sa Ukrajinom nesumnjivo će dati novi zamah našim odnosima - dodao je turski predsjednik.

Ukrajinski predsjednik Zelenski istakao je da su postignuti značajni humanitarni rezultati zahvaljujući naporima Turske.

- Zahvaljujem predsjedniku Erdoganu i turskom narodu na njihovoj podršci suverenitetu, nezavisnosti i teritorijalnom integritetu Ukrajine - kazao je Zelenski.

On je također kazao da cijeni to što turski predsjednik Erdogan nikada nije mijenjao stav o podršci suverenitetu i cjelovitosti Ukrajine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.