open-navfaktor-logo
search
Propaganda i govor mržnje
Evropa se priprema za nove mjere u borbi protiv terorizma
Lideri Francuske, Njemačke, Austrije, Holandije i Evropske unije dogovorili su se o poduzimanju novih mjera u borbi protiv terorizma u Evropi. 
10.11.2020. u 19:35
get url
text
Angela Merkel
Angela Merkel

Među mjerama koje se planiraju poduzeti su brzo uklanjanje terorističke propagande i govora mržnje na internetu, reforma šengenskog područja i pooštrena kontrola ulaska i izlaska u EU, te uspostava nove institucije za obuku imama u Europi. 

Francuski predsjednik Emmanuel Macron, njemačka kancelarka Angela Merkel, austrijski kancelar Sebastian Kurz, holandski premijer Mark Rutte, predsjednik Vijeća EU Charles Michel i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen dali su odvojene izjave nakon sastanka putem video konferencije o borbi protiv terorizma. 

Macron rekao je da je ekstremizam zahvatio cijelu Evropu i da je potrebno poduzeti određene korake. 

Navodeći da će biti ojačana saradnja među zemljama u borbi protiv terorizma, Macron je izjavio da bi u tom okviru trebalo ojačati zajedničku bazu podataka, povećati razmjenu informacija i saradnju između policijskih agencija. 

Upozorio je da će problem oko sigurnosti koji će se pojavi u bilo kojoj zemlji ili granici u Evropi, predstavljati rizik za zemlje članice EU. 

Macron je naglasio potrebu za borbom protiv terorističke propagande i sadržaja mržnje na internetu. 

Navodeći da bi u narednim sedmicama trebalo donijeti odluku o uklanjanju spomenutih objava na internetu u roku od jednog sata, Macron je izjavio da bi schengensko područje trebalo restrukturirati i ojačati sigurnost vanjskih granica EU. 

Njemačka kancelarka Angela Merkel također je rekla da osuđuje svaku vjersku mržnju. Navodeći da su teroristički napadi u Francuskoj i Austriji napadi na slobodno društvo i način života, Merkel je istakla da se tim napadima pokušalo zasaditi sjeme straha i da će se Evropa suprotstaviti tome. 

Merkel je izjavila kako ova situacija nije u tome da je islam u sukobu s kršćanstvom, te da bi se demokratski socijalni model trebao odlučno boriti protiv terorizma i protivdemokratskog ponašanja. 

- Osuđujemo sve vrste vjerske mržnje i terorizma. Vrlo je važno da znamo ne samo ko je došao u Evropu već i ko je napustio schengensko područje. O ovom pitanju moramo razgovarati sa zemljama bez viznog režima - poručila je Merkel.

Merkel je skrenula pažnju na važnost pregovora s muslimanskim zemljama u vezi s zajedničkom borbom protiv terorizma. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.