open-navfaktor-logo
search
Čudne metode
Fotorobot koji to nije: Ako MUP RS-a traži Adela Kabaša, zašto to nisu zvanično saopćili?
U Prijedoru je u ponedjeljak ubijen načelnik Sektora kriminalističke policije PU Prijedor Radenko Bašić.
25.03.2022. u 15:52
get url
text

Kako je javnosti poznato, Bašić je likvidiran u ranim jutarnjim satima u blizini mjesta stanovanja kada je pješke krenuo na posao. Zasad zvanično nepoznati počinilac prišao mu je s leđa i ispalio mu hitac iz pištolja u potiljak, nakon čega je pješke pobjegao s mjesta događaja.

Uslijedio je uviđaj, a paralelno s njim policija je, po svjedočenjima građana iz naselja Pećani, gdje je ubijen Bašić, upadala u stanove i pretresala ih, sumnjajući da se nepoznati ubica krije u nekoj od obližnjih zgrada.

Iz entitetskog MUP-a poručeno je kako će "prevrnuti svaki kamen u potrazi za ubicom". Uslijedilo je privođenje većeg broja osoba iz prijedorskog krim-miljea, koje su uglavnom po saslušanju puštene na slobodu.

Između ostalih, uhapšen je i Dalibor Railić, zvani Dugi, ali on je predat Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, a danas mu je određen pritvor u predmetu Veljko Ugrenović i dr., dok istragu ubistva Bašića vodi prijedorsko tužilaštvo.

VEZANI TEKST - MUP RS-a poziva građane da odmah pozovu policiju ako primijete ovu osobu

Dva dana nakon ubistva Bašića MUP RS-a objavljuje "crtež", odnosno "fotorobot" osobe za koju se navodi da bi mogla biti izvršilac ubistva.

- Ministarstvo moli građane da, ukoliko su u ranijem periodu primijetili lice sa crteža ili ga negdje primijete, odmah pozovu 122 ili se obrate najbližem policijskom službeniku / policijskoj stanici - saopćili su iz MUP-a RS-a, uz već spomenuti "fotorobot".

Svi koji su ikad vidjeli fotorobot nekog osumnjičenog odmah su primijetili nešto neobično: "Crtež" koji je objavio MUP RS-a bio je jednostavno presavršen i izgledalo je kao da se radi o crtežu izvučenom nekim od brojnih programa koji za to služe - sa fotografije. Lice na crtežu također se mnogima učinilo poznato, a kasnije će se pokazati i zašto.

Istu večer, RTRS, uz "fotorobot", koji to definitivno nije, objavljuje i fotografiju koja mu je skoro identična. Nešto kasnije, banjalučka ATV, koja također objavljuje istu fotografiju, ide sa "ekskluzivnom" informacijom da se radi o Adelu Kabašu (30) iz Sarajeva.

Riječ je o osobi koja je odranije na crvenoj potjernici Interpola i traži se zbog ubistva Mehmeda Ramića u sarajevskom naselju Pofalići, počinjenom u decembru prošle godine. Iz MUP-a RS-a niko zvanično ne želi to potvrditi, ali nezvanične potvrde iz te institucije ne izostaju.

VEZANI TEKST - Traži se: Adel Kabaš, zvani Dasta, "osvanuo" na crvenoj Interpolovoj potjernici

Sinoć su, gotovo istovremeno, informaciju da se radi o Kabašu prenijeli i pojedini mediji sa sjedištem u Sarajevu. I dalje nezvanično.

Postavlja se pitanje zbog čega iz MUP-a RS-a, ako su već identifikovali osumnjičenog i posjedovali njegovu fotografiju, a očigledno je da jesu, izvodili cijelu predstavu sa "fotorobotom" i pozivom građanima da prijave ukoliko su ga primijetili ili ga primijete, prepoznaju. Zašto MUP RS-a zvanično ne objavi da tragaju za Adelom Kabašem, ako tragaju za njim, posebno uzevši u obzir činjenicu da se radi o osobi koja je već na potjernici Interpola?

Iz Okružnog javnog tužilaštva Prijedor danas je saopćeno da je određen pritvor S. P. iz Prijedora zbog sumnje u krivično djelo teško ubistvo. Srna je objavila, nezvanično, da se radi o slučaju ubistva Bašića. O kome se radi nije ni nezvanično saopćeno.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.