open-navfaktor-logo
search
Uz mjere zabrane
Imamović i Subašić pušteni iz zatvora u Vojkovićima, Sud odbio da im odredi kućni pritvor
Sud Bosne i Hercegovine donio je rješenje kojim je ukinut pritvor Edvinu Imamoviću i Emiru Subašiću i odredio im mjere zabrane.
02.02.2023. u 10:21
get url
text

Sud je odbio da osumnjičenima odredi kućni pritvor, a kako je to tražilo Tužilaštvo BiH, čemu su se na jučer održanom ročištu protivili advokati osumnjičenih.

- Sud je prihvatio argumentaciju odbrane i odbio prijedlog Tužilaštva da im se odredi kućni pritvor. Umjesto toga određene su im mjere zabrane koje podrazumijevaju zabranu napuštanja općine u kojoj žive, oduzete su im putne isprave i izrečena zabrana prelaska granice sa ličnom kartom, naloženo im je obavezno javljanje u nadležnu policijski stanicu, te im je izrečena zabrana sastajanja i komuniciranja sa drugim osumnjičenim i svjedocima - potvrdio je Faktoru advokat Emira Subašića Senad Pizović.

Edvin Imamović i Emir Subašić osumnjičeni su za organizovani kriminal u vezi sa rasturanjem narkotika i pranjem novca.

VEZANI TEKST - Tužilac traži kućni pritvor za članove Dastine grupe, odbrana tvrdi da im se ugrožava egzistencija

Tužilaštvo ih tereti da su članovi grupe za organizovani kriminal, kojom je, prema tvrdnjama Tužilaštva rukovodio Adel Kabaš, zvani Dasta, koj je u bjekstvu i za koji je raspisana međunarodna potjernica nakon ubistva Mehmeda Ramića u sarajevu.

Odbrane su na jučer održanom ročištu bile saglasne da im se pritvor zamijeni mjerama zabrane, ali su se usprotivile određivanju kućnog pritvora, jer bi time, kako su naveli, između ostalog bila ugrožena egzistencija osumnjičenih i njihovih porodica.

Imamović i Subašić uhapšeni su u akciji "Nevera", koju su pod nadzorom Tužilaštva BiH u ljeto prošle godine proveli pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo.

Radi se o predmetima proizašlim iz dešifrovanih Sky i Anom aplikacija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.