open-navfaktor-logo
search
Ispiranje mozga
Izraelski predsjednik kao propagandista: Kod mrtvih hamasovaca od Mein Kampf do priručnika Al Kaide
Isaac Herzog, predsjednik Izraela, iskoristio je gostovanje na BBC-u da opravda genocid koji vojska njegove zemlje čini nad palestinskim stanovništvom Pojasa Gaze. Činio je to i u ranijim intervjuima za zapadne medije. 
13.11.2023. u 12:30
get url
text

VEZANI TEKST - Groteskna propaganda Izraela: Herzog tvrdi da su našli Mein Kampf na tijelu hamasovca u dječijoj sobi

U svrhu izraelske propagande koja poprima groteskne karakteristike u cilju opravdavanja ubijanja djece i drugih civila u Gazi izraelski predsjednik Herzog je na BBC-u pokazivao knjgu Mein Kampf Adolfa Hitlera uz nevjerovatno objašnjenje. Kopija knjige na arapskom jeziku je, kaže, pronađane na tijelu mrtvog pripadnika Hamasa u sjevernoj Gazi i to u "dječijoj dnevnoj sobi". 

Izraelski predsjednik imao je i ranije slične istupe na zapadnim medijima pa je tako na Sky Newsu 23. oktobra mahao sa još jednim "dokazom" pred TV kamerama. 

Hamasovi borci koji su izvršili napad na Izrael 7. oktobra nosili su uputstva o tome kako da naprave hemijsko oružje, tvrdio je Herzog. Izraelske snage, tvrdio je Herzog, "otkrile su materijal uz tijelo mrtvog borca Hamasa ​​u kibucu Be'eri". 

Sky News je tada naveo da nije u mogućnosti da nezavisno provjeri ove tvrdnje. Ono što je Herzog pokazivao je, naveo je Sky News, priručnik Al Kaide iz 2003. godine, ali to ne dokazuje vezu između ove dvije organizacije.

- To je materijal Al Kaide. Zvanični materijal Al Kaide. Imamo posla sa ISIS-om, Al Kaidom i Hamasom - govorio je Herzog.

Herzog je i tada odbacio optužbe da izraelsko bombardovanje Gaze ima nesrazmjeran učinak na civile i ustvrdio je da Izrael nema drugog izbora osim da eliminira Hamas.

Bassem Youssef, egipatski komičar koji se posljednjih sedmica angažirao na širenju vijesti o ubijanju civila u Gazi i na objašnjavanju u zapadnim medijima, koji su mu dali prostor, kakva je pozadina sukoba na području Palestine, ismijao je Herzogove tvrdnje sa Sky Newsa prevodeći da na tom pamfletu stoji "uputstvo sa samousavršavanje mudžahedina". 

- Nisam znao da imaju life coacheve - kazao je Youssef ironično uz opasku da je riječ o podmetačini "lažljive izraelske vlade" koja "laže non-stop".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.